Ruim 130 mensen reisden donderdag 19 september af naar het Thalia Theater in IJmuiden. Deze locatie vormde het decor voor het congres ‘20 jaar Omgevingsdienst IJmond – Welcome to the future’. Op de uitnodiging van Omgevingsdienst IJmond kwamen onder meer collega-ambtenaren, ondernemers, relaties en bestuurders af.
Haydar Erol, bestuursvoorzitter van Omgevingsdienst IJmond heette iedereen welkom. In zijn opening stond hij stil bij de oprichting van de organisatie en de ontwikkeling die de organisatie doormaakte. Erol: “Na 20 jaar staat hier niet alleen een volwassen organisatie, maar bovenal één die klaar is voor toekomstige uitdagingen. Een organisatie met persoonlijkheid, die ook de komende jaren met veel bevlogenheid zal bijdragen aan de bescherming van de leefomgeving in onze regio.”
Gewoon doen!
Via een programma met drie lezingen werd het publiek meegenomen van de oprichting in 1999, van toen nog Milieudienst IJmond, naar het heden naar uiteindelijk de toekomst. Directeur Bert Pannekeet vertelde over de oprichting, hoe de wetgeving veranderde en welke thema’s en ontwikkelingen de Omgevingsdienst op haar pad tegenkwam, tegenkomt en tegen gaat komen. In zijn verhaal benadrukte Pannekeet hoe belangrijk het is geweest dat IJmondgemeenten 20 jaar geleden op milieugebied de samenwerking opzochten. Wij danken ons succes ook aan bestuurders die vanaf de start – en nu nog steeds – zeggen: We gaan het gewoon doen!”
Kleine maatregelen met impact
De tweede lezing werd verzorgd door Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Zij stond nadrukkelijk stil bij de noodzaak om klimaatverandering versneld tegen te gaan en op welke manier wij daar gezamenlijk in kunnen optrekken. Het gaat daarbij niet alleen om techniek, aldus Minnesma, maar ook om gedrag en organisatie en dat vraagt lef en daadkracht. Minnesma had in haar lezing ook quick wins voor de IJmond. Zo kan de regio stappen zetten via een actieplan elektromotoren, optimale inzet van verlichting en klimaatsystemen bij het bedrijfsleven en het rijden op de juiste bandenspanning. Een ogenschijnlijke kleine maatregel, maar met impact!
Moment dichterbij dan de meesten denken
Na Minnesma was het woord aan stand-up filosoof en professioneel ‘lifehacker’ Martijn Aslander. Via zijn lezing liet hij zien op welke manier ontwikkelingen in de technologie en de netwerksamenleving een enorme impact kunnen geven op organisaties en ons klimaat. “Dat moment is dichterbij dan de meesten denken”, aldus Martijn Aslander. “De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.”
Stof tot nadenken
De combinatie van deze twee lezingen gaf de aanwezigen veel stof tot nadenken en illustreerde het dynamische speelveld waar de Omgevingsdienst zich in begeeft. De middag werd afgesloten met een borrel en omdat de bijeenkomst nu eenmaal met een blik op de toekomst eindigde, kregen de aanwezigen naast de bitterbal ook futuristische hapjes als gefrituurde sprinkhanen voorgeschoteld.