Bouw- Infra- en Installatiebedrijven

Deze ondernemers sturen dit cluster aan:

Peter van Gelder – Bouwers Van Braam Minnesma
Chiel Rengers – Sweco Nederland BV
Jos Admiraal – Van der Wal Groep

‘Je kan wel wat roepen, maar dan gebeurt er niets’

De IJmond beschikt over ondernemers die uiteenlopende diensten verlenen. OV IJmond heeft binnen de vereniging een cluster Bouw-, Infra- en Installatiebedrijven waar ongeveer honderd leden onder vallen. Waar houdt dit cluster zich mee bezig? En wat hebben de leden van de OV IJmond eraan?

Het Cluster Bouw-, Infra- en Installatiebedrijven wordt getrokken door de volgende OV IJmondleden: Peter van Gelder (Van Braam-Minnesma en Holleman Santpoort), Chiel Rengers (Sweco Nederland B.V.), Jos Admiraal (Van der Wal Groep), Rob van Doorn (Infra Consult Van Dooren BV) en Jan Spigt van SBM BV (Spigt Bouw Management).

Lees hier verder.

Verslag Themabijeenkomst 9 november 2015:

9 nov Opening Jan Spigt

Eerste cluster met themabijeenkomst

 

Het Cluster Bouw-, Infra- en Installatiebedrijven heeft de spits afgebeten door als eerste cluster van OV IJmond speciaal voor de leden in die branche een themabijeenkomst te organiseren. Doel: informeren en met elkaar in gesprek gaan. De bijeenkomst met de titel ‘Aanbesteden en social return on investment’ heeft afgelopen maandag 9 november plaatsgevonden in een goed gevulde zaal in het Telstarstadion.

Gastheer Jan Spigt spitste het onderwerk in zijn welkomswoord toe op de stand van zaken rondom de Aanbestedingswet en een blik op de toekomst. Deze wet uit 2013 is geëvalueerd en wordt in 2016 aangepast.

Volgens gastspreker Jos van Alphen van Bouwend Nederland lijkt de nieuwe versie veel op de oude wet. Aan de hand van een presentatie met het nodige cijferwerk, toont Van Alphen aan dat het er intussen niet gemakkelijker op is geworden om aan de hand van al die regels opdrachten te verwerven. ‘De objectieve criteria die bij aanbestedingen worden gehandhaafd, schieten hier en daar nogal door’.

Vooral de hoeveelheid vragen die voor een EMVI (Economisch Meest Verdedigbare Inschrijving) moeten worden beantwoord, kosten inschrijvers enorm veel tijd. ‘Dit loont met name voor de opdrachtgevers.’

Nieuwe aanbestedingswet

Uit de zaal klinken verschillende geluiden van ontevredenheid over deze gang van zaken. Maar volgens de nieuwe wet moet straks toch echt alles volgens EMVI-normen worden aanbesteed.

Daarbij gaat het om de beste prijs-kwaliteitverhouding, de laagste kosten op basis van (duurzame) kosteneffectiviteit en om aanbesteden op de laagste prijs. En alles moet van uitgebreide motivering worden voorzien.

Van Alphen laat ook zien dat social return pas haalbaar is vanaf een loonsom van 250.000 euro. ‘Zit je daaronder, dan moet je het gewoon niet doen’, luidt zijn advies.

Geïnteresseerden kunnen hier klikken voor de powerpoint-presentatie van Van Alphen. Bouwend Nederland behartigt de belangen van de bouw- en infrasector op lokaal, regionaal, landelijk en Europees niveau.

Lokale opdrachten

Hans van Wijk van Stichting RIJK nodigt de ondernemers in de zaal vervolgens uit om in discussie te gaan. Stichting RIJK staat voor ‘Regionaal Inkoopbureau IJmond en Kennemerland’. Deze organisatie ondersteunt gemeenten bij het vormgeven van hun inkoop. In de IJmond zijn dat Beverwijk, Uitgeest en Velsen.

Verschillende ondernemers dragen voorbeelden aan die uitdrukken hoe lastig het is geworden om kans te maken op opdrachten van gemeenten in de eigen regio. De kunst lijkt te zijn om een zo onderscheidend mogelijke aanbesteding te schrijven bij (EMVI)-vraagstellingen die nauwelijks ruimte bieden om onderscheidend te zijn. Tussen de regels door blijkt tegelijkertijd duidelijk dat de ondernemers in deze branche niet achterover leunen, maar er vol voor gaan en de pro’s en con’s van de wetgeving goed door hebben.

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?