Voorzitter Ton van der Scheer kijkt terug en blikt vooruit


06 januari 2021

Ook voor ondernemersvereniging OV IJmond was 2020 een roerig jaar. Een jaar waarin veel niet doorging. Geen netwerkbijeenkomsten, geen werkbezoeken bij elkaar, geen fysieke ontmoetingen tussen de leden. De ondernemersclub bleek niet voor één gat te vangen. Voorzitter Ton van der Scheer blikt terug. En kijkt vooral vooruit.

We hebben vier belangrijke doelstellingen als OV IJmond”, begint de voorzitter. „Belangen behartigen, kennis delen, verbinden en netwerken. Die eerste twee speerpunten hebben we het afgelopen jaar nog wel goed kunnen doen, het netwerken was een pijnpunt. Het fysiek bij elkaar komen was natuurlijk vrijwel niet mogelijk.”

Hij vertelt dat het ook jammer was dat grote evenementen als Sail 2020 en de Formule 1 het afgelopen jaar niet doorgingen. „Dat waren mooie gelegenheden geweest om bij te netwerken. Net als de jaarlijkse haringparty, waar normaal gesproken honderden leden op afkomen. Daarin viel het dus stil.”

Digitale kennis

Er waren ook zaken die wel mogelijk waren, zegt hij. ,,We hebben het afgelopen jaar, meer dan voorheen, digitaal kennis met elkaar gedeeld. Zo is er onder meer een app ontwikkeld waarmee de leden verbinding met elkaar kunnen maken. Ook hebben we digitale workshops gegeven, voor en door ondernemers, waarvoor veel belangstelling bleek te zijn. Na een oproep meldden zich diverse ondernemers, die de andere leden een inkijk gaven in bepaalde bedrijfsproblematiek die zich in deze coronatijd voordeed en hoe ze daar een geheel eigen oplossing voor hadden gevonden.”

„De workshops werden gegeven vanuit verschillende disciplines: zo was er een bedrijf dat een lezing gaf over juridische aspecten met betrekking tot het thuiswerken en waar je voor moet zorgen als werkgever. Een andere workshop ging over het thuiswerken zelf. Over de ergonomie die erbij komt kijken om voor jezelf een goede werkplek thuis te creëren. We hebben goede reacties gekregen op die lezingen, we willen er dit jaar dan ook zeker een vervolg aan geven.”

Voor dit nieuwe jaar blijft, naast de energietransitie, de circulaire economie een belangrijk aandachtsgebied. ,,In februari houden we een conferentie over afvalbeheersing, waarbij we samenwerken met de omgevingsdiensten. Er komen onderwerpen als het tegengaan van verspilling, het verminderen van afval en het hergebruik ervan aan de orde. En wat dat voor de IJmond kan opleveren.”

Autorally

Een alternatief voor afgelaste netwerkevenementen van de OV IJmond bleek een in de zomer gehouden autorally. De rally staat ook in 2021 op de agenda (20 januari), deze keer als de OV IJmond Nieuwjaarsrally. Onderweg worden filmpjes getoond van bedrijven die op de route liggen.

Bron: Noordhollands Dagblad van 6 januari 2021, door Kees de Boer

Foto: Heleen Vink

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?