Stand van zaken van het gebiedsproces voor Natuurversterking en stikstof in Zuid-Kennemerland

De provincie werkt samen met een groot aantal organisaties aan het behouden en versterken van de waardevolle natuur in Zuid-Kennemerland. Hiervoor hebben Gedeputeerde Staten een algemene werkwijze voor gebiedsprocessen vastgesteld. Daarin staan de verschillende fasen op hoofdlijnen benoemd: de verkenning, de planvorming en de realisatie. Momenteel zitten we in Zuid-Kennemerland aan het begin, de verkenning. In deze fase werken we aan het plan van aanpak en een participatie- en communicatieplan.

Voor het plan van aanpak voeren we gesprekken met verschillende experts, zoals ecologen en hydrologen om een beeld te krijgen van kansen voor natuurontwikkeling en de waterhuishouding. De komende weken zullen we met het waterschap, natuurorganisaties en gemeenten bespreken hoe we onderzoek willen gaan doen naar het watersysteem in de binnenduinrand. Daarnaast inventariseren we welke opgaven er nog meer spelen en wat wensen en doelen van partijen zijn. Duidelijk is dat het  belangrijk is om die opgaven in samenhang op te pakken. Hiervoor willen we graag ook met de omgeving en grondeigenaren in gesprek. Daarvoor werken we aan een duidelijk beeld van de opgave en kaders voor participatie. Daarom stellen we naast een plan van aanpak ook een participatieplan op, waarin staat hoe we de vele verschillende belanghebbenden gaan betrekken bij het plan van aanpak, bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten en/of één-op-één gesprekken in het gebied.

Hieronder vindt u de laatste nieuwsberichten over het gebiedsproces Natuurversterking en stikstof.

Herbegrenzing Natuurnetwerk

Het Natuurnetwerk Nederland (NNN) verbindt natuurgebieden met elkaar. Zeldzame planten en dieren krijgen zo meer kans zich te ontwikkelingen en te verspreiden. De grenzen zijn ruim 30 jaar geleden ingetekend. In de tussentijd kan er veel zijn veranderd in een gebied. Voor een optimaal netwerk is het daarom nodig om op sommige plekken de grens aan te passen. Voor een aantal belangrijke aanpassingen heeft de provincie op 3 maart jl. een concept besluit genomen. De voorgestelde wijzigingen in de grenzen liggen van maandag 7 maart 2022 tot en met zondag 17 april 2022 ter inzage. Iedereen die dat wil kan in deze periode op het ontwerp reageren. Provinciale Staten hebben de wijziging van de werkingsgebieden van de omgevingsverordening ter bespreking op de agenda gezet van de vergadering van de Statencommissie Natuur, Landschap en Gezondheid op maandag 14 maart.

Noord-Holland luidt noodklok om uitblijven bronmaatregelen stikstof
Stikstof is een groot probleem voor de natuur en onze gezondheid. Het rijk, provincies en gemeenten werken aan maatregelen om de stikstofneerslag op kwetsbare Natura 2000-gebieden te verminderen. Hiervoor wordt met verschillende sectoren gesproken, zoals de industrie en landbouw. Gedeputeerde Staten hebben een brief naar minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) gestuurd met de urgente oproep om vaart te maken met het instellen van bronmaatregelen om de stikstofuitstoot aan te pakken. Lees hier meer daarover: Noord-Holland luidt noodklok om uitblijven bronmaatregelen stikstof – Provincie Noord-Holland.

Ook in Zuid-Kennemerland is stikstof een groot probleem. We willen hierover met de verschillende sectoren en overheden in gesprek om gezamenlijk mogelijke maatregelen in beeld te brengen. De provincie verkent hoe we de uitwerking van maatregelen met sectoren samen kunnen organiseren.

Meer informatie

Meer informatie over de opgaven in Zuid-Kennemerland vindt u op de internetpagina: Zuid-Kennemerland – Provincie Noord-Holland. Indien u vragen heeft, kunt u een mail sturen naar natuurnetwerk.ZKL@noord-holland.nl.

Downloads

Aankomende evenementen

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo