,,Het waren ruim drie fantastische jaren hier”, klinkt het uit de mond van Rick Lauffer terwijl hij nog eens rondkijkt in het pand. En direct daaropvolgend: ,,Maar het is veel te klein geworden.” Daar heeft de eigenaar van Sjeff (catering) bepaald geen ongelijk in. De ruimte aan de Industriestraat in het IJmuidense havengebied is volgestouwd met de meest uiteenlopende spullen. Barbecuestellen, treetjes met chocolademelk, flessen met frisdrank, alles wat de Beverwijkse ondernemer nodig heeft voor de afnemers van de diensten van zijn bedrijf.
Uiteenlopend van maaltijden aan werkers aan de zeesluis tot koffie en iets erbij voor aanwezigen bij een uitvaartplechtigheid. ,,Dit soort projecten spreekt me erg aan”, zegt voormalige mede-eigenaar van hotel Sonnevanck in Wijk aan Zee.
Zeesluis
De Beverwijker kan het zich nog goed herinneren. Hij stapte af op OpenIJ, het aannemersconsortium voor de bouw van de nieuwe zeesluis. Met de vraag of hij misschien de catering kon regelen voor de sluiswerkers. Maaltijden in geval van overwerk, snacks voor tijdens de nacht, of ijsjes bij warm weer. Het kon. Lauffer kreeg zelfs de beschikking over een eigen container op het terrein van Openij, inclusief keuken voor het voorbereiden van het eten. ,,Toen dat lekker liep, stond mijn besluit vast. Per 1 juli 2018 zou ik mij helemaal gaan richten op bedrijfscatering.”
Windmolenparken
Via zijn vriend Frank van Es kon hij een productiekeuken huren aan de Industriestraat en al snel kwamen de opdrachten binnen. Van bouwbedrijven die iets extra’s voor hun personeel wilden regelen, of rederijen die hem inschakelden voor maaltijden voor medewerkers op de windmolenparken. Maar ook gemeenten die ambtenaren in het zonnetje wilden zetten en al snel bij Sjeff (de bedrijfsnaam) uitkwamen.
Inmiddels beschikt de entrepreneur over een foodtruck, twee mobiele keukens en een grote container. Een andere container staat al anderhalf jaar in Terneuzen waar eveneens een nieuwe sluis wordt gebouwd. Het voorbereidende werk gebeurt in de keuken in IJmuiden, het afronden geschiedt op locatie.
De onderneming bestaat uit drie onderdelen: Sjeff Keetering, oftewel ‘krachtvoer op locatie’, Sjeff de Mission (voor feestelijke bijeenkomsten) en S-uitvaartcatering op de begraafplaats aan de Herfstlaan in Heemstede en Duinrust in Beverwijk. Vandaag lijkt het wel extra druk. Want Lauffer is bezig met voorbereidingen voor een verhuizing.
,,We hebben een groter pand gevonden in Velsen-Noord. Aan de Eendrachtsstraat bij bedrijventerrein De Grote Hout. Daar staat nog een groot pand waar ooit de brandweer van papierfabriek Van Gelder was gevestigd. Dat is voldoende om al onze spullen te herbergen. De Beverwijker verheugt zich al over het nieuwe adres. ,,In de omgeving zitten veel bijzondere bedrijven. Met een aantal ondernemers hebben we al contact.”En lachend: ,,Bovendien zit ik dichter bij ons woonadres.” Maar toch, hij zal IJmuiden wel missen. ,,Maar het is ook weer niet ver weg.”
Bron: Noordhollands Dagblad van 22 april 2022
Foto: PAUL VREEKER/UNITED PHOTOS