Op klus met de Covibuster


18 mei 2020

Uitgeester Hans Weeren ’eerste schoonmaker in Nederland’ met nieuw apparaat

 

Hans Weeren (61) hanteert al jaren het credo ’Schoon blijft schoon’, maar de Uitgeester kan er nu beter ’Meer dan schoon’ van maken. De coronacrisis brengt zijn Beverwijkse schoonmaakbedrijf tot een landelijke primeur in de branche: de Covibuster. Na schoonmaken worden ruimtes met dit Star Wars-achtige apparaat ook nog grondig gedesinfecteerd, in zo’n vijf minuten.

Weeren maakt veertig jaar schoon, inmiddels met bijna 200 werknemers. De crisis leidde bij hem tot brainstormsessies met bevriend ondernemer Michael Pieneman (48), geboren Limmenaar. Na zijn ingenieursstudie deed hij technische bedrijfskunde. Met zijn Heerhugowaardse bedrijf Dolphin en 22 medewerkers innoveert Pieneman in marine, offshore en industrie.

Ze wisten dat op operatiekamers en ic-afdelingen speciale installaties zijn om deze ruimtes te desinfecteren. ,,Maar één zo’n installatie kost 80.000 euro, da’s veel te duur.” In een maand investeerde Dolphin 180.000 euro in de ontwikkeling van de Covibuster. Daarvan zijn er nu drie; Weeren kocht er twee, elk 30.000 euro. ,,Wij werken ook in scholen, verzorgingshuizen, medische centra, therapiepraktijken, bedrijven, noem maar op. Nu kunnen we ons werk leveren op het niveau van een operatiekamer.”

Terrasverwamer

Dolphin ging uit van een gasbrander, zoals de bekende terrasverwarmer. Deze werd omgebouwd en voorzien van UVC-lampen ’met een speciale toepassing’. ,,Het duurt normaliter 72 uur voordat bij plastic, hout en metaal het virus weg is. Met ons apparaat kun je een lokaal binnen enkele minuten desinfecteren. Voor 98 procent, vrijwel geheel schoon dus. Zowel TNO als de TU Delft hebben hem getest, en er zit een CE-certificaat op.”

Pieneman is wereldwijd actief en heeft nu zeven innovaties lopen. Zo richt hij zich op een zelden geventileerd probleem. ,,Een kwart van het drinkwater in Nederland lekt weg uit de leidingen, in andere landen is het zelfs nog erger. Wij zijn technisch zover dat we bijvoorbeeld de waterleiding van Alkmaar tot Texel in één shot kunnen doormeten. Dan zie je waar wordt gelekt.”

Weeren is zichtbaar trots dat hij ’als eerste schoonmaker in Nederland’ Covibusters in huis heeft. ,,Het streven is dat klanten dit straks ook bij ons kunnen huren of kopen. Het moet gemeengoed worden, de wereld is drastisch aan het veranderen. Handen wassen helpt niet meer. Met name door globalisering en steeds meer mensen op aarde ligt de ene besmetting na de andere op de loer.” Mers en sars bleken sterkere coronavirussen, het nieuwe covid-19 blijkt echter sneller overdraagbaar. ,,We moet niet overdrijven in hygiëne, vooral ons eigen immuunsysteem sterk houden, maar feit is dat er steeds meer besmettingsgevaar is. Daar moet je je tegen wapenen.”

Bron: Dagblad Kennemerland van zaterdag 9 mei 2020

Op de foto: Hans Weeren (r) en Michael Pieneman met de Covibuster in een lokaal van Montessorischool Beverwijk, foto: Ronald Goedheer

Aankomende evenementen

18/06/2020 | 16,00  - 18.30 uur.

Afgelast: Haringparty


11/08/2020 | 19.00  - 21.00 uur.

Afgelast: Zomerevent tijdens Presail


08/09/2020 | 17.00  - 19.00 uur.

Bedrijfsbezoek Wijk aan Zee


23/09/2020 | 17.00  - 20.00 uur.

Algemene Ledenvergadering + BBQVolg ons op social media

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?