OV IJmond Nieuws

Kantoor Vrolijk van het gas af

Het hoofdkantoor van visserijconcern Vrolijk gaat gebruikmaken van het klimaatsysteem van de achterliggende vrieshuizen.

Annerieke Vrolijk zit nu nog aan haar bureau met uitzicht op de Haringhaven. Maar over enkele weken heeft de directeur van de gelijknamige visserijmaatschappij de vertrouwde haven verruild voor de Vissershaven, even verderop. ,,We moeten hier een half jaar weg”, licht ze de aanstaande verhuizing toe. Reden: het hoofdkantoor aan de Makreelkade wordt ingrijpend verbouwd.

,,Het gebouw staat er alweer twintig jaar en we willen het aanpassen aan de eisen van deze tijd”, zegt de Velsense. ,,In de tussentijd zitten wij in het voormalige Rabobank-gebouw aan de Dokweg. Zeehaven IJmuiden heeft dat pand onlangs gekocht voor de vestiging van het kantoor. Er is nog ruimte over, daar kunnen wij in.”

Klimaatsysteem

In die zes maanden moet er het nodige gebeuren aan en in het pand. ,,We gaan helemaal van het gas af”, zegt Remco Bakker die het project begeleidt. En dat gebeurt op een ingenieuze manier. ,,Het klimaatsysteem gaat gebruik maken van de warmte en koude van onze vrieshuizen achter het hoofdkantoor”, gaat hij verder. In deze vemen worden diepgevroren partijen vis bewaard tot ze worden verkocht.

Er is in de loop der jaren al veel geïnvesteerd in het verduurzamen van de vriessystemen. Maar de restwarmte kan ook gebruikt worden voor het verwarmen of afkoelen van het hoofdkantoor. Bakker: ,,Aan de buitenkant van het kantoor verandert er niet veel. De binnenkant wordt echter opnieuw geïsoleerd en van triple glas voorzien. Installaties die met het gebouw te maken hebben, krijgen een upgrade en er komt op het dak een nieuw ventilatiesysteem met een warmtepomp.”

Vriesinstallatie

De omvorming van het hoofdkantoor tot een duurzaam gebouw volgt nadat vorig jaar al de vrieshuizen van Vrolijk aan de Strandweg zijn gerenoveerd. Hier is onder meer de oude vriesinstallatie vervangen door een energiezuinig en milieuvriendelijker exemplaar, een zogeheten CO2- transkritische systeem, en zijn er 5100 zonnepanelen aangelegd waarbij ook alle daken zijn vernieuwd en opnieuw geïsoleerd. Het leverde Vrolijk het felbegeerde BREEAM-in-use-certificaat op (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), een kenmerk om duurzaam bouwen te stimuleren. Deze ‘excellent’ certificering stelt hoge eisen aan duurzaamheid, materiaalgebruik, energieverbruik en ecologie. ,,En nu is het hoofdkantoor aan de beurt”, gaat Vrolijk verder.

Kantine

Behalve de aansluiting op het klimaatsysteem van de vrieshuizen wordt letterlijk alles vernieuwd, van een nieuwe ontvangstruimte tot de bouw van een grote kantine naast de entree voor de naar schatting 75 kantoormedewerkers. Vrolijk: ,, Het aantal medewerkers op kantoor is in die 20 jaar flink gegroeid waardoor er andere wensen voor de werkplekken en inrichting zijn. Het geheel wordt veel lichter, er komt tapijt op de vloer en aan de voorkant van het gebouw komt een terrasje.”

Overigens: op het dak van deze locatie liggen al 1500 zonnepanelen en daar verandert niets aan. Bedoeling is dat na de grote renovatie van het hoofdkantoor ook het naastgelegen gebouw van Cornelis Vrolijk Seafood, gespecialiseerd in de verwerking van vis, aan de beurt komt. Maar die plannen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Voor het internationaal opererende Cornelis Vrolijk is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering. De onderneming heeft diverse werkgroepen in het leven geroepen die verdere verbeteringen onderzoekt. Behalve verduurzaming op het land, heeft Cornelis Vrolijk ook aandacht voor de schepen.

Kotters

Verdere verduurzaming, veiligheid aan boord en innovaties in visserijtechnieken zijn hierin de belangrijkste punten. Voor de kotters is Vrolijk al lange tijd op zoek naar alternatieve vangsttechnieken sinds de pulskorvisserij, vissen vangen met elektrische schokjes, verboden is. Een alternatief dat onderzocht is, is het waterspraytuig waarbij platvissen op de bodem met waterstraaltjes opgeschrikt zodat ze vervolgens de netten in zwemmen.

Bron: Dagblad Kennemerland van 29 november 2022

Foto: Mediahuis

Downloads

Download hier onze presentatie

Aankomende evenementen

Energiek in de IJmondhaven


Padellen met cluster Jong

Ledenlunch

Dag van de kennis (organisatie WSP Zuid-Kennemerland/IJmond i.s.m. OV IJmond)

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo