Hij zou het misschien wel willen, maar kaasmeester René Koelman (48) van Bourgondisch Lifestyle kan niet overal tegelijk zijn. Zijn kaas- en delicatessenwinkel in Beverwijk is daarom vanaf 1 januari in andere handen, in die van het Beverwijks horeca-echtpaar Corina en Mark van Kimmenaede. De winkel blijft wel onderdeel van Bourgondisch Lifestyle, maar dan met een eigen twist.
BeverwijkRené Koelman moet volgende week zijn sleutels van de winkel in Beverwijk inleveren. Dat zal even slikken zijn. Hij begon ruim twintig jaar geleden zijn kaasimperium in zijn geboorteplaats, nadat hij had gewerkt in het kaaswalhalla Parijs. Eerst nog online en daarin op de Plantage met een winkel en de groothandel. Later kwamen daar de andere winkels bij, in Haarlem (inmiddels niet meer) en Amsterdam.
Sinds 2005 is René lid van het prestigieuze Franse genootschap Guilde des Fromagers. Drie jaar later werd hij tot maître fromager geslagen, ofwel kaasmeester.
Kaasfort
Anderhalf jaar geleden verhuisde de groothandel naar Fort Zuidwijkermeer, net over de grens, in Assendelft. Het Kaasfort Amsterdam, waar zijn kazen liggen te rijpen, werd zijn nieuwe uitvalsbasis. Sinds het kaasfort draait, kan René minder vaak in de winkel in Beverwijk zijn als hij eigenlijk zou willen. Hij had er minder greep op en merkte ook dat zijn klanten dat niet zo leuk vonden. Zij verwachtten dat – als ze kaas kochten – dat ze de kaasmeester zelf in de winkel zouden treffen. En dat was niet zo.
,,Het gaat je dan best veel energie kosten, terwijl je wil dat het je energie oplevert. Ik kon daar niet echt de vinger op leggen’’, vertelt hij. ,,Je kunt niet op elke plek tegelijk zijn. En als je er niet zo vaak bent, ga je de binding missen. Ik was al een lange tijd op zoek naar een mede-eigenaar. Naar iemand voor wie het ook een passie is. We zijn hier altijd bezig met het eerlijke, heerlijke product. Als iemand op zaterdag net na sluitingstijd nog kaas wil, dan zeggen we niet: ’We zijn nu dicht.’ Of als een klant op zoek is naar een bepaald product, dan denken we mee.’’
Mr. & Mrs.
René kende Corina en Mark van Kimmenaede al, omdat Bourgondisch Lifestyle kaas levert aan hun restaurant Mr. & Mrs. in Haarlem. ,,En ik wist dat ze de Wijcker Kookclub op de Zeestraat hadden overgenomen.’’ Hij hoorde van Liselot Schutte, een vriendin van Corina en bij Bourgondisch Lifestyle winkelcoördinator – dat het echtpaar daarnaast ook een delicatessenwinkel wilde. Hij nam contact met ze op. ,,Ze waren bij het eerste gesprek al enthousiast.’’ Daarna was het gauw geregeld. Sinds september staat Corina al een paar keer in de week in de winkel.
Zijn kindje gaat nu op eigen benen staan. René: ,,Ik geef het aan peetouders. Het voelt goed. We hebben afspraken gemaakt op basis van vertrouwen. Natuurlijk wil je een stukje controle houden, maar je wil de ondernemer ook de ruimte geven. Samen sta je sterk. Wij leveren kaas van het Kaasfort Amsterdam. En nieuwe delicatessen vanuit de winkel kunnen ook de input zijn voor de andere winkels.’’
Want de ondernemer is hierna niet klaar. De winkel in Amsterdam blijft weliswaar onder zijn hoede, omdat die ook levert aan de restaurants in Amsterdam, maar wat hem betreft is Beverwijk de eerste franchise en volgen er nog meer Bourgondisch Lifestyle-winkels in het land. Het gaat daarbij om bestaande winkels. ,,We hebben een boodschap, een verhaal om die mooie smaken te brengen en om de kleine kaasboeren overeind te houden. Ik weet dat er in Haarlem een delicatessenwinkel geïnteresseerd is. Het geeft ook energie om naast de ondernemer te staan. Volgend jaar starten we op het fort ook met het opleidingscentrum.’’
Coronatijd
Corina (36) en Mark van Kimmenaede (40) zijn een van de eerste leerlingen. Corina verhuisde als puber met haar moeder naar Beverwijk, vertrok vervolgens naar Haarlem waar ze in de horeca Haarlemmer Mark leerde kennen. Ze begonnen in 2014 samen het restaurant Mr. & Mrs. Mark als chef-kok, Corina als gastvrouw.
Sinds een jaar of tien wonen ze in Beverwijk, met hun drie kinderen (13, 10 en 5 jaar) in de Broekpolder. ,,In de coronatijd kwamen we erachter dat er ook een andere manier van leven is’’, vertelt Corina in de winkel op de Plantage. ,,Sinds mijn veertiende werk ik in de horeca; dat betekent dat je in de weekeinden, op avonden en tijdens feestdagen aan het werk bent. Het beviel ons wel om ’s avonds thuis te zijn. We dachten aan een delicatessenwinkel toen de kookclub op ons pad kwam met een kaaswinkeltje eraan vast. Toen belde René of we geen interesse hadden in Bourgondisch Lifestyle. We hadden het al op onze menu staan in het restaurant en als particulier kwamen we ook al jaren in de winkel. Kaas en wijn is leven, meer is niet nodig, zeg ik altijd.’’
Het zijn nu even pittige tijden voor het echtpaar. Het restaurant in Haarlem staat te koop, maar de juiste koper heeft zich nog niet aangediend. Daarnaast draaien ze de kookclub op de Zeestraat en sinds een paar maanden draait Corina ook mee bij Bourgondisch Lifestyle. Ze probeert zich de kazen eigen te maken door erover te lezen, te horen en door te proeven. ,,Ik ben al jaren fan van deze winkel, ben ook een echte kaasfreak. Ik vind het heerlijk en ook erg gezellig; kaas op tafel, met een glas wijn erbij. Ik weet goed wat ik lekker vind en ik kan goed vertalen wat een ander lekker vindt. Ik vind het ook leuk om het te ontdekken.’’
Gezicht
Zij zal straks het gezicht worden van de zaak, haar man zal zich meer met de kookclub bezighouden, zo is haar verwachting. En ze snapt heel goed dat de klant haar ook graag zal zien in de winkel. Zo werkt het nu eenmaal. Dat ziet ze wel in het restaurant. Daar verwachten de gasten ook dat de Mr. en Mrs. altijd aanwezig zijn. Al werkt dat natuurlijk niet zo. ,,We gaan de winkel rustig opbouwen. Kijken welke delicatessen we kunnen toevoegen.’’ René voegt toe: ,,Mark heeft veel nieuwe ideeën die straks ook een toevoeging zouden kunnen zijn voor de winkel in Amsterdam.’’
Ze zullen wekelijks contact houden, dus de Beverwijkse winkel verdwijnt niet helemaal uit het zicht van de kaasmeester. ,,Maar’’, zegt René, ,,mochten ze nou volgend jaar met kerst hulp nodig hebben, dan wil ik graag een paar dagen bijspringen.’’
Kaasfort
Bourgondisch Lifestyle zit sinds enkele jaren in Fort Zuidwijkermeer, omgetoverd tot Kaasfort Amsterdam. Vanuit die plek wordt er aan meer dan 200 restaurants in Nederland geleverd. De bedoeling is dat particulieren straks kunnen langskomen voor een rondleiding of een proeverij. Maar de gemeente Zaanstad is erg traag met het afhandeling van de vergunning. De aanvraag is van 2018, zegt René Koelman. ,,Met respect voor de natuur en de buren hopen we straks te kunnen draaien zoals het voor ogen hebben. Met masterclasses, proeverijen, ter inspiratie, voor particulieren en professionals. Het fort moet een platform worden waar we kennis en passie kunnen delen over kaas.’’
Bron: Noordhollands Dagblad van 24 december 2022 door Annemiek Jansen
Foto: Ronald Goedheer