Interview met clusterhoofd Laura Ouderkerken over Cluster Jong


20 december 2021

‘Ik heb van kinds af aan een mening en mijn vader vond dat ik daar iets mee moest doen’

Met ruim 500 ondernemende leden is de OV IJmond een belangrijke speler binnen het Noordzeekanaalgebied en de Metropool Amsterdam. Om de belangen te behartigen, te verbinden, kennis te delen en te netwerken voor de verschillende sectoren hebben we die opgesplitst in meerdere clusters. Van bouw-, infra- en installatiebedrijven tot horeca, toerisme en cultuur en zakelijke dienstverlening. Met twee nieuwe bestuursleden in onze ondernemersvereniging is het tijd om de clusters opnieuw tegen het licht te houden. Wie zijn we, waar staan we voor en wat doen we? Middels het interviewen van leden en aanjagers van de clusters brengen wij u op de hoogte. Vandaag deel twee met Laura Ouderkerken van Cluster Jong.

Wie is Laura?

De rode draad van alles wat Laura doet is hoe je problemen oplost en verschillende partijen bij elkaar brengt. ‘Iets betekenen voor de gemeenschap vind ik heel bijzonder’, vertelt ze. ‘Ik draag graag mijn steentje bij, verbind en los problemen op’. Van kinds af aan heeft Laura een mening. Haar vader, die politiek actief was, spoorde haar aan daar iets mee te doen. Vanaf haar twaalfde is ze dan ook politiek actief. Ze stopt na vier jaar als raadslid van de VVD, maar wil graag voor de Provinciale Staten gaan. Naast haar fulltime baan als manager/projectleider bij Rijkswaterstaat is Ouderkerken moeder en is ze adviseur aanbestedingen via haar bedrijf TenderControl. Voor OV IJmond leidt ze het Cluster Jong. Een cluster, dat de naam ‘jong’ draagt, omdat het gaat om ‘jong van geest’ of een ondernemer die net is gestart.

Wat wil het Cluster Jong bewerkstelligen?

‘Jong’ is in het leven geroepen met een duidelijke missie: het realiseren van een kruisbestuiving tussen jonge en oudere, meer ervaren ondernemers van de ondernemersvereniging. Laura: ‘Door dingen met elkaar te doen ontstaan er hilarische momenten en door zoveel lol met elkaar te hebben krijg je op een natuurlijke manier de verbinding en inspireer je elkaar. We moeten al zo vaak serieus zijn. Het is goed om soms andere dingen te doen, waardoor je uiteindelijk ook op een andere manier verbindt. Hierdoor kun je je kwetsbaar opstellen.’ Ze herinnert zich een activiteit in het pre-coronatijdperk. ‘We gingen quad rijden bij Action Planet in Spaarnwoude. Je moest over een wip rijden, doodeng! Mensen, die erbij waren, zeggen nu nog steeds: ‘weet je nog…’ Helaas konden we, door de maatregelen, de afgelopen periode niet veel in dit opzicht. Net als veel anderen hebben we ons heil gezocht in online borrels en dergelijke.’

Heb je een voorbeeld van een recente ontwikkeling?

Het gaat de laatste tijd vooral over corona. Laura spreekt veel ondernemers, ook vanuit haar rol als raadslid. Hierdoor hoort ze veel behoeften van ondernemers om zich in deze uitzonderlijke periode staande te houden. Ze zegt: ‘Er gebeurt vanuit de gemeente veel. Het verruimen van terrassen, de Koop Lokaal campagnes. In contact blijven met elkaar en elkaar steunen is belangrijk in deze moeilijke tijd, zeker als ondernemers onderling.

Hoe start 2022 voor Cluster Jong?

‘Het is in deze tijd lastig om een planning te maken. Ideeën schuiven vaak op of kunnen helemaal niet doorgaan. We willen graag activiteiten organiseren zoals quad rijden, blokarten, boogschieten en dergelijke.’ Ik opper om wellicht kennissessies te gaan organiseren, waarbij de meer ervaren ondernemers bepaalde onderwerpen bespreken. Dat kan ook online. Eerder heeft OV IJmond tenslotte, in samenwerking met experts op bepaalde terreinen van ondernemersvraagstukken, onderwerpen behandeld in online kennissessies. De expertise en tools om dit te organiseren zijn aanwezig. Laura vindt dit een goed idee en gaat onderzoeken aan welke kennis behoefte is. We bespreken nog wat zaken en al snel blijkt dat Laura ondersteuning kan gebruiken. Ze besluit: ‘Als er mensen zijn, die zich graag willen inzetten voor Cluster Jong en willen meedenken, dan zou dat heel fijn zijn. Ook als ze behoefte hebben aan het inhoudelijk bespreken van bepaalde onderwerpen, mail mij dan via: laura@tendercontrol.nl.’

Door: Brigitte Schiering/Content4Bizz

Op de foto: Interviewer Brigitte Schiering met Laura en Edsilia Rombley in het pre-coronatijdperk bij Winter Wonderland. Hopelijk zijn dit soort evenementen weer snel mogelijk!

 

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?