We kijken terug op een geslaagde ledenlunch met sprekers Amerikadeskundige Raymond Mens en Bob Homan, hoofd Investment Office van ING. Raymond sprak o.a. over zijn nieuwe boek ‘Nieuws als Wapen’ over de impact van nieuwsmedia op de polarisatie in de Amerikaanse politiek en samenleving. De OV IJmond leden konden vragen stellen, waar zij gretig gebruik van maakten.
Donald Trump
Uiteraard werd de positie van Donald Trump besproken. Gevraagd werd of hij nog mee kan doen met de verkiezingen. Hij kan zich gewoon kandidaat stellen. Zoals bekend lopen er meerdere aanklachten tegen Trump. Hoe meer aanklachten, hoe sneller hij zich kandidaat zal stellen, volgens Raymond, want dan voelt hij zich onaantastbaar.
Als Biden en Trump zich beiden weer kandidaat zouden stellen, dan denkt Raymond dat Trump de beste kans maakt om te winnen. In Amerika gaat het niet om het aantal stemmen, maar om het aantal kiesmannen. De economische tegenwind kan ervoor zorgen dat Trump in de Staten die cruciaal zijn qua aantal kiesmannen meer stemmen haalt. De kans is groot dat Trump in de volgende periode roekelozer zal zijn. In de vorige periode was hij redelijk gebonden en ingetogen, dit zal hij tijdens een eventuele volgende periode niet zijn.
Impact sociale media
Sociale media worden door Bob en zijn collega’s gebruikt om het sentiment onder beleggers te meten. Met informatie die rond gaat op sociale media over populaire aandelen wordt niets gedaan. Aangegeven wordt dat sociale media veel effect kunnen hebben, bijv. als Elon Musk een tweet plaatst. Dit geldt vooral voor de korte termijn, aldus Bob, maar voor de lange termijn is de winstgevendheid van de onderliggende bedrijven maatgevend voor de koersen van de aandelen. Naast winstgevendheid speelt rente een belangrijke rol.
In de Amerikaanse politiek speelt sociale media een grote rol. Fox News, de nieuwszender van de Republikeinen, is ontzettend populair, gevolgd door Facebook en andere sociale media.
Polarisatie door nieuwsmedia
De kans bestaat dat dit overwaait vanuit Amerika naar Nederland, maar in Amerika is het veel groter. Er wordt in Amerika enorm veel geld in private nieuwszenders gestoken. Het omroepbestel in Nederland is anders georganiseerd.
Inflatie en recessie
Bob ging in op een vraag over de inflatie. De inflatie is vraag en aanbod gedreven. In de coronatijd is er veel aanbod weg gevallen, tegelijkertijd steeg de vraag omdat er veel meer spullen werden gekocht. De inflatie zit tegen de top aan en zal het komende jaar fors dalen. Bob gaf aan dat de inflatie een positief effect heeft op de staatsschuld.
Er wordt een milde recessie verwacht. De sterke arbeidsmarkt zal echter voorkomen dat we in een negatieve spiraal belanden. Verder moet iedereen geld uit blijven geven om de energierekening en de boodschappen te kunnen betalen.
In Amerika zullen de inflatie en de recessie er waarschijnlijk voor gaan zorgen dat de winst naar de Republikeinen gaat.
Gesigneerd boek
Aan het eind van de bijeenkomst kreeg iedere deelnemer het boek van Raymond gesigneerd mee.
Verslag door Ingrid Schuijt
Foto: Ko van Leeuwen.