Een bakkerij die alle restwarmte gebruikt, een groeninfra bedrijf dat openbare ruimtes zo groen mogelijk maakt en een timmerfabriek die vrijwel elke centimeter hout gebruikt. De IJmond Duurzaam Award 2023 heeft weer drie mooie, uiteenlopende genomineerden op de lijst. Bakkerij Putter uit Uitgeest, KUUK uit Velsen-Noord en IJmond Timmerfabriek uit Beverwijk maken dit jaar kans op de prijs.
Op 19 oktober 2023 reikt Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) voor de tiende keer de IJmond Duurzaam Award uit. Een jubileumjaar dus. Dit jaar organiseert ODIJmond een netwerkborrel voor ondernemers, samen met OV IJmond & sponsor Rabobank. Rabobank biedt de genomineerden de FutureFit scan aan. Een scan die inzicht geeft in duurzaamheid van het bedrijf op basis van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
IJmond Duurzaam Award 2023
Ook dit jaar laten de genomineerden weer zien hoe logisch en leuk duurzaam ondernemen is. De keuze voor de winnaar wordt gemaakt door de jury die bestaat uit de wethouders van de IJmondgemeenten, de directeur van ODIJmond en de winnaar van vorig jaar: Ramon Bakker van Buiter Beton, eerder Bakker Buitenleven. Lees meer over de award op www.odijmond.nl/award
Bakkerij Putter: blijvend op zoek naar duurzame innovaties
Willem Putter zoekt telkens naar duurzame innovaties. “Eten gooi je ook niet weg, waarom zou je energie weggooien?”
Hij heeft zijn koelingen zo geïsoleerd dat ze zo weinig mogelijk elektriciteit verbruiken. En hij voorzag zijn ovens van betere isolatie én van een warmte terugwin systeem. Ook maakt Willem gebruikt van warmte-koude opslag onder de bakkerij. Op die manier kan hij alle restwarmte gebruiken voor de bakkerij én zijn woning. Zo gaat de warmte bijvoorbeeld ook naar de rijskast, die daar anders erg veel aardgas voor nodig heeft. In de winkel doet hij hetzelfde.
Dankzij alle genomen maatregelen, waaronder ook ledverlichting en isolatie van het dak, loopt Bakkerij Putter voor op de verplichte energiebesparende maatregelen voor de branche. Met zijn zonnepanelen hoopt hij in de toekomst elektrisch te kunnen bakken, de juiste ovens zijn er al. “Maar als ik om 04.00 uur begin, is de zon er nog niet.”
KUUK: zo groen en circulair mogelijk
Raymond Groenewegen wil vooral de wereld mooier maken. Duurzaamheid is daarbij belangrijk. “Welke materialen kunnen we opnieuw gebruiken? Hoe kan het zo groen mogelijk?”
De kennis die hij opdoet, deelt hij graag. Met collega-ondernemers in de Werkgroep Circulair, waar ze de gedeelde ideeën direct omzetten tot uitvoering. En op basisscholen waar ze de schoolpleinen vergroenen en verduurzamen. Het gaat Raymond vooral om het verschil maken. Zo werd een openbare ruimte waar overlast werd ervaren een buurttuin. “Dit zorgt voor betere waterafvoer, verkoeling door natuurlijke parasols, bomen dus, en meer groen in de wijk.” Mensen voelen zich er prettiger.
KUUK heeft een eigen bos gerealiseerd met de hulp van het Trees for All programma. “Verduurzamen is geen rocket science, het is vooral de intrensieke motiviatie om zo duurzaam mogelijk te werken.”
IJmond Timmerfabriek: ‘oneindig hout’ door automatisering
Michel van Marm is trots op de fabriek die sinds 2021 in Beverwijk staat. Zonnepanelen, ledverlichting en goede isolatie.
En het meeste gebeurt binnen: 30% minder houtafval sinds ze hun automatiseringsoftware gebruiken. “Er wordt bekeken welke stukken hout bij eerdere bestellingen zijn overgebleven. Zo wordt een kozijn samengesteld uit nieuwe balken, maar ook uit stukken die eerder als restafval werden gezien.” Ze gebruiken warmte uit de verfcabine opnieuw in de droogcabine. Ook denken ze na over hun vervoersbewegingen door orders te bundelen.
En elk jaar is er de vraag aan het personeel: bedenk een duurzame maatregelen. Zo zijn de plastic bekers inmiddels de deur uit. Ook de IJmond Timmerfabriek geeft terug wat ze nemen: ze doen mee aan het internationale Trees for All programma.
Aanmelden bijeenkomst