Van klimaat en milieu tot diversiteit en inclusie. We hebben in Nederland met tal van complexe, maatschappelijke vraagstukken te maken die schreeuwen om een oplossing. Gemeente Beverwijk wil daaraan bijdragen door duurzame en sociale keuzes te maken als opdrachtgever en inkoper. Daarom ondertekende wethouder Brigitte van den Berg gisteren het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI).
Het manifest is een intentieverklaring voor het duurzaam en sociaal inkopen van producten, diensten en werken van de gemeente. Het geeft aandacht aan het belang van goede arbeidsomstandigheden, gelijke kansen voor iedereen, een gezonde leefomgeving, biodiversiteit en duurzame energie. Het manifest is in lijn met het door de gemeenteraad vastgestelde inkoopbeleid.
Belangrijke stap naar CO2-neutraliteit
De ondertekening van het manifest sluit aan bij het plan van de gemeente om haar eigen CO2-uitstoot aan te pakken en verder te verminderen. Dat plan bestaat uit praktisch uitvoerbare acties en maatregelen om de CO2-uitstoot al in 2025 met 67% verminderen. De gemeente is in 2022 bijvoorbeeld al overgestapt naar Nederlandse wind- en zonne-energie, 60% van alle lantaarnpalen brandt op ledverlichting en de gemeente koopt alleen nog maar elektrische auto’s en auto’s op biodiesel.
Sociale, eerlijke en duurzame keuzes
Vanuit de voorbeeldrol die de gemeente heeft, is het ondertekenen van het manifest voor duurzame inkoop een belangrijke stap op weg naar naar CO2-neutraliteit. “Als de gemeente Beverwijk sociale, eerlijke en meer duurzame keuzes maakt, helpt dat bedrijven en instellingen om dat ook te doen,” aldus Brigitte van den Berg, wethouder Duurzaamheid.
Samen sneller duurzamer en socialer
Het manifest_maatschappelijk_verantwoord_opdrachtgeven_en_inkopen2022 is een initiatief van het Expertisecentrum Aanbesteden (PIANOo) van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het is in lijn met het door de gemeenteraad van Beverwijk vastgestelde inkoopbeleid. De Rijksoverheid, provincies, gemeenten, departementen en de Unie van Waterschappen ondertekenden het manifest op donderdag 24 november. Daarbij spraken zij af zoveel mogelijk kennis en ervaringen uit te wisselen.