OV IJmond Nieuws

Cyril Swart speelt met Any Staff in op veranderende arbeidsmarkt

‘Voordelen voor werkgevers én werknemers’

De arbeidsmarkt is nu een aantal jaren aan verandering onderhevig. Feit is dat het een interactie blijft tussen vraag naar en aanbod van arbeidskrachten. Een actueel probleem is het tekort aan technisch personeel. Interessant om te zien is dat er steeds meer initiatieven ontstaan om in te spelen op de arbeidsmarkt, denk aan Techport.

Cyril Swart ziet ook kansen. Hij heeft een achtergrond in het bemiddelen van personeel en is op de hoogte van uitdagingen op dat gebied. Hij bedacht een systeem dat inspeelt in de veranderende arbeidsmarkt: Any Staff. Swart heeft het systeem ontwikkelt vanuit een behoefte uit het Cluster Maakindustrie. ‘Het is opgezet om mensen van je collegabedrijf in te huren voor een korte periode’.

Maar het kan ook breder ingezet worden: ‘het platform is branchebreed en functiebreed.’ Immers, niet alleen de technische branche heeft te maken met vraagstukken op het gebied van personeel. Daarnaast kan Any Staff bijdragen aan een samenwerking tussen ondernemers. Er kan krapte bij het ene bedrijf zijn, terwijl een ander bedrijf (tijdelijk) medewerkers over heeft. Waarom die twee problemen niet samenbrengen tot een oplossing?

Any Staff
De beschikbare medewerkers staan op de website Any Staff. Het idee erachter is wel dat de medewerkers uit een bepaalde regio komen. ‘De reistijd van de medewerkers moet beperkt blijven. Het is niet de bedoeling dat iemand van Den Helder bijvoorbeeld naar Den Haag moet rijden’. Maar volgens Swart gaat dat vanzelf: ‘Als je een bedrijf in Heemskerk hebt en je hebt personeel nodig, dan kun je op de site zoeken naar personeel in die regio. Of je kan personeel aan een bedrijf in Heemskerk uitlenen.’

Niet iedereen kan overigens bij die gegevens, de site is beveiligd. Werkgevers spreken een uurtarief af op basis van de normale loonkosten en de periode wordt vooraf bepaald. Any Staff vraagt vier procent voor de bemiddeling. Swart heeft die beslissing gebaseerd na het peilen van de wensen bij ondernemers: ‘ik heb een presentatie gegeven en de mogelijkheden toegelicht’. Mogelijkheden zoals het opzetten van een uitzendbureau en een stichting passeerden de revue. Uiteindelijk bleek Any Staff het meest haalbaar.

Inleen en uitlenen
‘Ik heb natuurlijk tijd, moeite en geld in het systeem gestopt. Oneerbiedig gezegd is het een soort marktplaats voor personeel. Maar het voordeel van dit systeem is dat medewerkers direct, dus zonder de tussenkomst van een bemiddelaar, worden uitgeleend aan werkgevers die meedoen. Die vier procent is voor het beheer van de website. Het geld dat overblijft wordt gebruikt voor de verbetering van het systeem.’

Swart legt uit dat uitzendbureaus vaak een percentage vragen. Daarnaast moeten medewerkers in veel gevallen afgekocht worden voordat ze direct in dienst kunnen komen bij een bedrijf. Bij Any Staff kan een bedrijf inlenen bij een tekort aan werknemers. Bij een overschot kan een werkgever personeel uitlenen. ‘Als je verhuurt, dan dek je de loonkosten. Als je inhuurt, dan betaal je niet meer dan de loonkosten’.

Any Staff sluit mooi aan bij de doelstellingen ‘verbinden’, ‘netwerken’, en het ‘delen van kennis’ van OV IJmond. Het systeem verbindt medewerkers en bedrijven, en er kunnen nieuwe contacten worden opgedaan. Uitgeleende werknemers kunnen ervaring opdoen bij het bedrijf waar ze ingeleend worden, waardoor hun kennis wordt verrijkt. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met c.swart@anystaff.nl

Kenniscarrousel ‘goed personeel’ 7 mei 
Meerdere leden houden zich bezig met de arbeidsmarkt. Cluster Zakelijke Dienstverlening van OV IJmond organiseert bijvoorbeeld een kenniscarrousel op 7 mei in de Broedmachine te Beverwijk. Het programma krijgt steeds meer vorm. Het thema is: ‘Goed personeel: vinden & binden’. Leden kunnen deelnemen aan drie workshops. Aandacht Arbo en EIGEN Fundament verzorgen samen een workshop met de titel: ‘Hoe vergroot je de opbrengst van je personeel’.

Pauline, Dennis en Patrick zoomen in op werkgeluk en hoe u werknemers maximaal kunt inzetten. ‘We doen dat interactief op basis van resultaten van OV IJmond. Dus doe mee en vraag je personeel om de quickscan Werkgeluk in te vullen met de volgende link. (Link: https://eigenfundament.nl/eigen-werkgeluk/; code: ovijmond001). Tot 7 mei. Wij hebben er zin in!’.

Tekstbureau BEM, Bianca Egging-Meijer

Downloads

Download hier onze presentatie

Aankomende evenementen

10e Algemene Ledenvergadering

Haringparty @ Vishal IJmuiden

Business Volleybal Cup

ZomerBBQ

Ledenlunch met Raymond Mens

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo