Corona epidemie treft Voedselbank in het Hart: hulp aan ondernemers gevraagd

Voedselbank IJmond-Noord wil graag uw aandacht vragen voor haar ‘bedrijf’ door uw hulp te vragen in de vorm van ondersteuning en meedenken in deze moeilijke Corona tijd.

De Corona crisis betekende in eerste instantie dat de Voedselbank moest worden gesloten. 75% van de vrijwilligers ‘vallen’ namelijk in de door regering en RIVM genoemde ‘kwetsbare groep’ waardoor het  inzamelen van goederen bij supermarkten en het kopen van producten niet meer plaats kon vinden. Ook het samenstellen van de voedselpakketten met de bestaande groep vrijwilligers in de loods werd te gevaarlijk. Om onze deelnemers niet in de kou te laten staan is de spaarpot bestemmingsreserve, bedoelt voor het kopen van voedsel in onvoorziene omstandigheden, aangesproken. Gedurende 5 weken hebben wij cadeaubonnen verstrekt waarmee de deelnemers zelf voedsel konden kopen. Dat betekende voor ons een wekelijkse kostenpost tussen de 3.500 en 3.750 euro. Deze regeling gaf ons de tijd en mogelijkheid een herstart scenario te schrijven en een financiële donatie actie op te zetten.

Beiden zijn geslaagd, we hebben een goede financiële inzameling gedaan en zijn afgelopen week met een aangepast team en schema weer voedsel gaan uitdelen.

Problematiek:

Korte termijn

Op de korte termijn is onze prioriteit om onze voorraden aangevuld te krijgen. Wij hebben beperkte mogelijkheden om onze voorraden weer aangevuld kunnen krijgen nu de inzamelingen bij de supermarkten niet door kunnen gaan en ook de gratis voedselaanleveringen achter blijven bij wat ze normaal waren.  Tegelijkertijd neemt het aantal deelnemers snel toe!

Ook het inkopen van voedsel bij supermarkten in de hoeveelheden die wij nodig hebben lukt niet wegens een tekort aan voorraad. In de opslag/voorraad hebben we zelf nog voor 3 weken goederen die kunnen worden uitgedeeld. Daarna is het op.

Lange termijn

Op de lange termijn is onze wens om structurele oplossingen te vinden voor het verlagen van onze kosten en het verhogen van onze inkomsten. Ook  streven  we naar een meer positieve en voorspelbare cash flow.

Voorbeelden van vragen:

  • Wij hebben een eigen bus/transportmiddel dat ons jaarlijks circa 10.000 euro kost. Dat is bijna 20% van onze totale kosten. Hoe zou dat anders kunnen? Wie weet een oplossing?
  • Slechts 45% van onze jaarlijkse uitgaven is gedekt. Hoe kan dat worden verbeterd?
  • De Voedselbank is nu afhankelijk van hetgeen zij uit de kant van de leveranciers als ‘overtollig’ krijgt aangeleverd. Hoe kunnen we meer zekerheid creëren in onze voedselaanleveringen? Op dit moment zien we bijvoorbeeld dat een goede band met plaatselijke bakkers leidt tot broodleveranties en Inovative Fresh. Dit zouden we graag uitbreiden met andere (vers)producten.

Onze hulpvraag aan u:

Wij als vrijwilligers bij de Voedselbank zijn ondernemend maar geen echte doorgewinterde ondernemers zoals u bent. Wij hebben niet dezelfde kennis en ervaring en het juiste noodzakelijke netwerk. Om die reden hebben wij in deze Corona tijd behoefte aan uw hulp, kennis en advies op bovengenoemde lange en korte termijn issues.

Voor meer informatie: Hulpvraag Voedselbanken IJmond-Noord

Namens de deelnemers, de vrijwilligers en het bestuur wil ik u alvast bedanken voor uw tijd, voor uw hulp en uw suggesties. Wij kijken er naar uit!

Met hartelijke groet.

Donald van Kollem

Voorzitter Voedselbank IJmond-Noord

0653 450 542 // voorzitter@voedselbankIJmond.nl

Downloads

Aankomende evenementen

Nieuwjaarsreceptie / Walking Dinner

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo