Op 22 september organiseerden Omgevingsdienst IJmond, provincie Noord-Holland en het Nationaal LNG Platform voor het eerst een LNG Diner, ditmaal in Wijk aan Zee. Met als doel de samenwerking tussen lokale overheden, verladers, vervoerders en de LNG-industrie in Noord-Holland te versterken, gingen de aanwezige partijen met elkaar in gesprek.
Patrick Cnubben, vice-voorzitter van het Nationaal LNG Platform is goed te spreken. Het diner werd goed bezocht door verschillende partijen, waaronder Tata Steel, Zeehaven IJmuiden, Middelkoop, Detail Result , Shell, Engie. GP Groot en OV IJmond, die plannen hebben besproken en gemaakt die concrete houvast bieden voor het versnellen van de invoering van LNG in de provincie Noord-Holland.
Zo werd Tata Steel tijdens de geslaagde maaltijd geïnspireerd om het komende jaar als pilot twee trucks op LNG te laten rijden . Ook Detailresult (Dirk van der Broek) gaf aan meerdere LNG-trucks te laten rijden, dat als er een LNG-Pomp om de hoek zou zijn. Om daarbij een LNG-pomp te realiseren zijn er meerdere LNH pompexploitanten die de een mogelijk pompstation op haalbaarheid gaan toetsen. Voor de scheepvaart is afgesproken dat er wordt onderzocht of LNG als brandstof benut kan worden voor de Ferry naar Newcastle. OV IJmond zorgt voor verdere uitdraging van de boodschap dat LNG als brandstof zeer geschikt is, en kijkt wat hierin de mogelijkheden zijn voor het cluster Transport en Logistiek en Haven- en Visserij.
Door gebruik van LNG als brandstof verbetert de luchtkwaliteit, reduceert het verkeersgeluid en is er een lagere CO2 uitstoot. Omgevingsdienst IJmond ziet met gebruik van LNG en later ook bio-LNG een mooie mogelijkheid om het leefklimaat in de regio te verbeteren. Wethouder Floor Bal, tevens lid van het Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst, ziet LNG als een mooie totaaloplossing. Gedeputeerde Jacques van der Hoek ziet ook een duidelijke rol voor de provincie. Met een coördinerende taak als het gaat om energie en grondstof wil de provincie de ontwikkeling in industrie faciliteren. Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland ziet LNG als mooie springplank om de verduurzaming voor het zware wegvervoer en de scheepvaart een kickstart te geven, ook gezien de betaalbaarheid. Het is een springplank naar Bio-LNG dat als CO2 neutrale brandstof veel meer geschikt is voor het zware transport dan elektrisch vervoer.
Volgend jaar bij het LNG diner dat het Nationaal Platform LNG dan ook weer in Wijk aan Zee organiseert, zullen de resultaten worden besproken.