Snuffelen tussen honderden single malt whisky’s, whisky likeuren en heel veel soorten rum. Op 8 en 9 oktober konden ruim 900 bezoekers in het Leonardo Hotel genieten van alles wat het Whisky en Rum aan Zee Festival te bieden had.
Organisator en OV IJmond lid Richard Blesgraaf vertelt dat hij blij is dat het festival – dit was de vijftiende editie – doorgang heeft kunnen vinden. ,,We waren al lang met de organisatie bezig, maar het was nog lang onzeker of we het festival ook daadwerkelijk konden houden. Pas enkele weken geleden was de vergunning definitief rond. En we hoeven niet over een gebrek aan interesse te klagen: de bezoekers komen werkelijk overal vandaan. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Duitsland, Denemarken, Polen en Zweden. We staan nog steeds goed op de kaart dus.”
Destilleren
Of er nog nieuwe elementen zijn ten opzichte van de versie van 2019? ,,We hebben nu, naast de verschillende masterclasses, ook nog een workshop destilleren. En wat je ziet, is dat rum veel dominanter aanwezig is in vergelijking met het vorige festival. Het is momenteel echt vijftig procent whisky, vijftig procent rum.”
In de diverse zalen schuifelen de bezoekers zaterdag van kraam naar kraam. Met vrijwel allemaal een catalogus en een balpen in de hand. Want als je iets ontdekt, moet je natuurlijk gelijk even een aantekening kunnen maken.
,,Zo, die is lekker”, zegt een man met zijn ogen dicht richting zijn vriend naast hem. ,,Een Glenmorangie van tien jaar oud. Ik zou hem ook eens proberen.” Zijn vriend knikt richting de kraamhouder: ,,Mag ik er ook eentje proberen? Ik ben heel benieuwd.” En zo wordt er overal gekeurd, geroken en geproefd. Met een fles water bij de hand, want de smaakpapillen moeten snel weer gereed zijn voor een volgend drankje.
Wat opvalt, is dat er veel mannen van met name middelbare leeftijd aanwezig zijn. Brigitte uit Amsterdam is een van de weinige vrouwen. Ze blijkt een liefhebber van rum en ook een kenner. Wanneer ze een Richland Rum proeft, knikt ze goedkeurend: ,,Dit is kwaliteit. Heerlijk rummetje met veel karakter, hoog in alcohol en met een behoorlijke diepgang. Deze ga ik bestellen: één voor gebruik en één voor m’n verzameling.” Ze pakt er haar potloodje bij en noteert in de catalogus een dikke plus in het vakje achter het merk.
Schotse zalm
Iets verderop staan de vrienden Hans en Sander een beetje heen en weer te praten over wat ze net hebben geproefd. Hans vertelt dat hij zojuist ’het neusje van de Schotse zalm’ heeft geprobeerd: een Auchentoshan Single Malt van twaalf jaar oud. ,,Ik proefde echt van alles: het hout van het vat waar die drank in is gerijpt, allerlei kruiderijtjes, turf, en dat allemaal in een fijne mix door elkaar heen.” Vriend Sander trekt even later echter een vies gezicht als hij een nipje van de drank neemt. Hans lacht: ,,Typerend dit. Deze single malt pakt je helemaal in of hij stoot je af. Een middenweg is er eigenlijk niet. Maar deze whisky ligt binnenkort wel in mijn kelder. Geen twijfel over mogelijk.”
Ondertussen lopen bezoekers Ben en zijn moeder Clara richting de uitgang. Of ze het naar hun zin hebben gehad? ,,Wij zijn eigenlijk helemaal niet van die hele grote kenners”, zegt Ben. ,,Maar het is natuurlijk wel leuk, al die proeverijtjes. Ik denk dat ik zo’n vijftien whisky’s en twaalf rums heb geprobeerd. En daar zaten een paar echte toppers tussen.” Zijn moeder knikt: ,,In het begin ben je nog heel scherp aan het proeven. Maar op een gegeven moment smaken ze eigenlijk allemaal hetzelfde. Dan vallen de verschillen gewoon weg, lijkt het wel.”
Bron: Noordhollands Dagblad van 11 oktober 2021 door Kees de Boer
Foto: UNITED PHOTOS/LAURENS BOSCH