Frank Dales, burgemeester van de gemeente Velsen, gebruikte praktijkvoorbeelden om aan te tonen dat ondermijning een probleem vormt voor de samenleving. Els Prins, secretaris van VNO-NCW/MKB Nederland, benadrukte dat samenwerken helpt bij het aanpakken van dit probleem.
Ledenlunch
Ondanks de vele regen hadden veel ondernemers de moeite genomen om naar de ledenlunch te komen die in het teken stond van ondermijning. Ook de overheid was vertegenwoordigd, zo waren wethouders Serge Ferraro en Bram Diepstraten aanwezig. Kennelijk is dit een thema dat leeft. De aanwezigen kozen allemaal een plek aan één van de ronde tafels en raakten al snel met elkaar in gesprek, onder het genot van een perfect verzorgde lunch. Maar tijdens de presentaties was het stil en maakte het onderwerp zichtbaar indruk op de aanwezigen.
Ton van der Scheer, voorzitter van OV IJmond, vroeg in zijn introductie aandacht voor RPC: het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing. Op 6 november vindt er een cybercrime evenement plaats in de Cultuurkoepel Heiloo.
Ondermijning
Ondermijning is een verzamelterm van een maatschappelijk probleem: de vermenging van de onderwereld en bovenwereld. Frank Dales gaf voorbeelden van illegale praktijken die een halt zijn toegeroepen, zoals 42 hennepkwekerijen en een seksinrichting waarbij sprake was van vrouwenhandel. En veel mensen herinneren zich het volgende schietincident nog wel. Vanuit een rijdende auto werd op een scooter geschoten, waarschijnlijk een drugsgerelateerd actie. “Wild-westpraktijken in IJmuiden, en dat op een zaterdagmiddag”. Drugs veroorzaakt ook overlast bij scholen. Dales gaat momenteel meerdere scholen af om voorlichting te geven over drank en drugs.
Ook ondernemers hebben last van ondermijning, denk aan witwaspraktijken of druglabs op industrieterreinen. Met alle gevolgen van dien, zoals brandgevaarlijkheid en imagoproblemen. Vaak speelt angst een rol bij het aangeven van deze praktijken: “iedereen kent elkaar hier natuurlijk”.
Doorgeven
Dales stimuleert het doorgeven van verdachte zaken bij meld misdaad anoniem. “Kijk om je heen, ook binnen je eigen onderneming”. Els Prins (VNO-NCW/MKB Nederland) gaf aan dat ondernemers vaak ongewild leveranciers zijn van criminaliteit. Ook in de sport komt het voor. Prins gaf aan dat het inrichten van een digitaal systeem kan helpen bij het voorkomen van criminaliteit, maar dat is momenteel erg lastig in verband met de privacywetgeving. “We zijn een pressieland, maar we willen liever voorkomen”. Ze roept alle ondernemers op om verdachte zaken te melden: meld het via de wijkagent, via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Meerdere mensen zien meer dan één, dus samenwerken is erg belangrijk om ondermijning aan te pakken.
Tekst: Bianca Egging-Meijer, Tekstbureau BEM
Uitgebreid verslag van RPC (Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland):
https://www.rpcnh.nl/nieuws/nieuws-item/ondermijnende-criminaliteit-raakt-alles-en-iedereen/