Het heeft 3,5 jaar geduurd en per 1 januari 2021 is de Brexit een feit. De Britten zijn uit de EU. De reden dat Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) in het verleden bij de EU wilde was onder meer vanwege de vrijhandel. Je hebt dan geen tarieven voor import en export en geen oponthoud bij de grens. Komt daar met de Brexit verandering in? Wat betekent het voor onze handel met de Britten?
Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland ons grootste exportland. Zal dit zo blijven of niet? Op het speciale Brexitloket van onze Rijksoverheid vind je ‘de deal’ uitgebreid beschreven in maar liefst 1.246 bladzijden. Wij zetten een paar belangrijke zaken op een rij, die je moet weten over het akkoord:
- De Douane is terug. Als je producten wilt importeren of exporteren heb je vanaf 1 januari met de Douane te maken. Hier lees je meer over import en export MAAR: de EU en het VK hebben afspraken gemaakt om douanecontroles waar mogelijk te verminderen. Als je aan bepaalde eisen voldoet kun je de status AEO krijgen. Kijk hier of je daarvoor in aanmerking komt.
- Er komen geen quota en tarieven op handel. Tenminste, als je kunt aantonen dat jouw goederen voldoen aan de zogenaamde oorsprongsregels. In het Handboek Douane lees je er alles over .
- Importeer of exporteer je dierlijke of plantaardige producten? De eisen van EU gelden hiervoor. Hier lees je er meer over.
- Toegang tot openbare aanbestedingen. In het akkoord staan procedures om voorspelbare en transparante aanbestedingen te garanderen. Die zijn een aanvulling op de afspraken die in de Government Procurement Agreement
- Industriële producten. In de deal zijn afspraken gemaakt over technische handelsbelemmeringen (TBT) en het versoepelen van procedures rondom productveiligheid en marktconformiteit.
- Diensten verlenen of afnemen uit het VK mag nog steeds in veel gevallen. Wel zijn er specifieke regels voor onder andere telecommunicatie, financiële en juridische diensten.
Volgens de Rabobank heeft het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU onder meer grote gevolgen voor de Nederlandse voedsel- en landbouwbedrijven.
Oproep
Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal over dit onderwerp. Wat betekent de Brexit concreet voor jouw bedrijf? Zijn de exportkosten bijvoorbeeld gestegen? Hoe gaat het met Britse werknemers?
Wij willen je hierover graag interviewen. Het interview zal gepubliceerd worden via de OV IJmond kanalen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ingrid Schuijt via: info@ovijmond.nl
Bron: Rijksoverheid, CBS, Rabobank