Verslag bedrijfsbezoeken OV IJmond met lokale politici IJmond

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni ontving Ondernemersvereniging IJmond een grote groep lokale politici. Met een bus van IJmond Tours werd een zestal bedrijfsbezoeken in de IJmond afgelegd. Ruim 40 raads- en bestuursleden van alle politieke partijen van Heemskerk, Velsen en Beverwijk kregen zo een kijkje in de keuken bij verschillende ondernemers in de haven-, transport-, leisure-, maakindustrie en onderwijs.

De aanleiding voor OV IJmond om deze bezoeken te organiseren was als volgt. Politiek en bedrijfsleven hebben elkaar hard nodig in onze regio. We kunnen de verschillende uitdagingen – waaronder het verbeteren van het imago van de IJmond of het versterken van de arbeidsmarkt – alleen met z’n allen te lijf. Het OV IJmond-bestuur zit regelmatig met wethouders en ambtenaren om tafel en dat is prima. Maar het feitelijke politieke primaat ligt bij de gemeenteraad. Daarom is het goed dat de vereniging zovele raadsleden een indruk heeft kunnen geven van de kansen en uitdagingen van onze leden.

Op de eerste dag werden de volgende bedrijven bezocht: Heliomare/Hartekampgroep uit Heemskerk, Riwald Recycling uit Beverwijk en Airborne Oil and Gas. Bij Heliomare en de Hartekampgroep sprak een grote bevlogenheid uit de manier waarop het werk met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daar wordt aangepakt. Het begrip ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ komt bij deze organisaties tot volle wasdom. Het was voor de meeste raadsleden een eye-opener dat deze organisaties – naast het bekende IJmond Werkt! – een bijdrage leveren aan het begeleiden en aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Goed ook om te zien dat werk en opleiding hand in hand gaan.
Het tweede bezoek bracht ons bij Riwald Recycling. Dit bedrijf heeft ongeveer een jaar geleden het bekende recyclebedrijf Koster in Beverwijk overgenomen. De van oorsprong Twentse onderneming heeft inmiddels een stevige poot aan de grond in de IJmond. De bevlogen eigenaar Gert Huzink liet ons tijdens een rondleiding zien welke investeringen het bedrijf al in korte tijd heeft gedaan. Vooral de elektrisch aangedreven hijskraan was een imposante verschijning, maar vooral een erg mooi voorbeeld van de duurzame strategie van de onderneming. Tevens werd duidelijk in welke mate het bedrijf afhankelijk is van de kade en de haven in Beverwijk. Huzink benadrukte dat samenwerking tussen de havens in het IJmond-gebied van levensbelang is voor de ontwikkeling van zijn bedrijf.

De afsluiting van dag 1 vond plaats bij Airborne Oil and Gas in IJmuiden. We werden ontvangen door de bevlogen manager Sander Vogel. Het bezoek was met een hoop mystiek omgeven, omdat het bedrijf een uniek product fabriceert: 3 kilometer lange buizen die gebruikt worden voor de olie- en gas productie in en op (diep)zee. Gemaakt van een speciaal soort composiet. Het bedrijf produceert en levert inmiddels aan alle bekende oliemaatschappijen, maar heeft nog een hele wereld te winnen als het om marktaandeel gaat. De groei-ambities zijn dan ook fors: flink vergroten van de productie capaciteit, uitbreiding van fabriekshallen en een daarmee samenhangende verdubbeling van het personeelsbestand in de komende 5 jaar. Het aantrekken van (hoger opgeleid, technisch geschoold) personeel is een probleem. In samenwerking met bedrijven uit de omgeving en in samenwerking met een MBO-opleiding in Gouda heeft Airborne een procesoperator ( MBO-opleiding) in het leven geroepen. Tot slot gaf Vogel aan dat hij graag met goed gemotiveerde statushouders aan de slag wil gaan. Hierin zou de politiek nog een bemiddelende rol kunnen vervullen, bijvoorbeeld via IJmond Werkt! of Vluchtelingenwerk.

Op de tweede dag waren de volgende bedrijven aan de beurt: De Bazaar uit Beverwijk, Transportbedrijf Stet uit Heemskerk en KVSA/Zeehaven IJmuiden NV uit Velsen. Marketing Manager Mariska Roos van De Bazaar verwelkomde de politici met een enthousiaste presentatie. Het was duidelijk dat er veel geïnvesteerd is in de afgelopen jaren. Met ruim 2 miljoen bezoekers per jaar is het de op twee na grootste trekpleister van Nederland en goed voor 2200 banen in de regio. Uiteraard werden we rondgeleid over het immense terrein van wat vroeger bekend stond als De Zwarte Markt. Roos legde uit dat het bedrijf er veel aan doet om van het negatieve imago af te komen, dat er nog bij veel mensen bestaat die lang niet geweest zijn. O.a. door te investeren in de markt, samen te werken met allerlei overheidsinstanties en een keurmerk te introduceren. Middels adverteren wordt het publiek geïnformeerd over alle veranderingen de afgelopen jaren. Het succes van de Bazaar is mede gelegen in het feit dat het laagdrempelig is en een smeltkroes is van culturen. Zonder noemenswaardige problemen lopen er wekelijks tienduizenden mensen met uiteenlopende achtergronden door elkaar heen. Mazzel en Vermaak zijn de sleutelwoorden van De Bazaar.

Het bezoek aan familiebedrijf Stet Heemskerk (op de Houtwegen in Heemskerk) ging van start met een zeer bevlogen geschiedenis verhaal van één van de huidige eigenaren de heer Rob Stet. Na te zijn opgericht in 1940 specialiseerde het bedrijf zich begin jaren 80 in geconditioneerd transport van bloemen en planten o.a. naar de bloemenveilingen in Nederland en transport vanaf handelskwekerijen naar meerdere retail ketens.
Zoals bij vele familieleden drijft Stet op bevlogenheid en de focus op continuïteit. Dat laatste is logisch als je ziet dat de volgende generatie al klaar staat om te zijner tijd het stokje over te nemen. Hierbij dient zich ook een vrouw aan binnen het directieteam. De rondleiding over het bedrijfsterrein gaf een mooie doorkijk in de expansie van de afgelopen decennia. Indrukwekkend waren de in-house activiteiten zoals een eigen mobiele wasstraat en de montage werkplaats. Rob Stet legde de nadruk op het woord “verbinden” waarbij hij de oproep deed aan politici om ook te verbinden, met name waar het gaat om de infrastructuur in de IJmond.

De tweede dag werd afgesloten bij KVSA op de kop van de haven in IJmuiden. Directeur Frans Baud ontving de gasten op hartelijk wijze, samen met financieel directeur Karin Maat van Zeehaven IJmuiden NV. In twee boeiende en informatieve presentaties legden Baud en Maat uit wat het belang is van de haven voor de regio IJmond. Zowel de visserij, de offshore als leisure zijn in de afgelopen jaren flink gegroeid. Met de komst van de Felison Cruise Terminal, in de IJmond-haven, bedient KVSA sinds enkele jaren de grotere (trans-Atlantische) cruiseschepen. Zorgen zijn er ook, bijvoorbeeld over de plannen van de gemeente Amsterdam om de Passengers Terminal aldaar te verplaatsen naar het westelijk havengebied (vanwege de mogelijke komst van 2 fietsbruggen over het IJ). Bovenal werd benadrukt hoe belangrijk IJmondiale samenwerking is tussen de havengebieden van IJmuiden, Velsen-Noord en Beverwijk. Zeehaven IJmuiden is van harte bereid om haar diensten ook ter beschikking te stellen aan de andere twee havens, en zich daarmee om te vormen tot een Zeehaven IJmond NV.

Al met al kijken we als OV IJmond terug op twee zeer geslaagde dagen. Het was leuk om te horen dat de politici een veel beter beeld hebben gekregen van wat er aan bedrijvigheid in de gehele IJmondregio in samenhang aanwezig is. Er ontstonden bovendien levendige vraaggesprekken tijdens de bezoeken, omdat de politici wilden weten wat ondernemers nodig hebben van de overheid. En ook wat de gemeenten nadrukkelijk niet moeten doen.

De bedrijven hebben hun uiterste best gedaan om een mooi èn realistisch beeld neer te zetten van hun bedrijf. OV IJmond heeft de intentie om deze serie bezoeken volgend jaar – nadat een nieuwe lichting raadsleden geïnstalleerd is – te herhalen.

Door: Martijn Mewe – 6 juli 2017

Downloads

Aankomende evenementen

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo