Het gebouw waar ooit het echtpaar Jacob Theodoor Cremer en zijn vrouw Annie Hermine Hogan hun vrije tijd besteedde en dat in 1948 voor het eerst de officiële status van hotel kreeg. Een grillige geschiedenis. Jarenlang was het landgoed een conferentieoord van ABN/Amro en in 2002 opende Landgoed Duin & Kruidberg haar poorten officieel voor het grote publiek als vijfsterrenhotel. Tot de Hoscom Groep van Lucas Petit het landgoed eind vorig jaar van de bank overnam en toevoegde aan vijf zusterhotels.
Lockdown
Volgens Petit zou het Santpoortse hotel zich meer en meer gaan richten op mensen die er enkele dagen uit willen om heerlijk te genieten. ,,We waren druk bezig met het maken van toekomstplannen, onder meer hoe de interne organisatie eruit zou zien”, aldus Lensink. Tot de inmiddels beruchte persconferentie van Rutte op 15 maart waarin de premier de gedeeltelijke lockdown bekendmaakte. ,,Die datum zal ik niet snel vergeten. “
,,De eerdere vooruitzichten waren uitstekend: wij zouden profiteren van allerlei evenementen als Sail, de Grand Prix in Zandvoort en het EK-voetbal. We hadden vijftig reserveringen van echtparen die hier hun huwelijksfeest zouden laten plaatsvinden. Maar op die avond gingen we van honderd naar nul. Overal konden we een streep door zetten. Wij hebben avonden gehad zonder overnachtingen. Dan weer een avond drie personen, de volgende dag weer vier boekingen.”
Na een korte stilte: ,,Het was en is een tijd vol uitdagingen. Gelukkig hebben we een uitstekende zomer achter de rug. Veel mensen die een vakantie in het buitenland hadden gepland, bleven nu in ons land. Wij hadden deze zomer een hoge bezettingsgraad. Van hieruit kunnen de gasten makkelijk fietsen en wandelen in de bossen en duinen. Haarlem en Amsterdam liggen dichtbij.”
Achter de schermen werd er druk gewerkt aan de omvorming van het landgoed. Zoals de samentrekking van de twee restaurants: het met een Michelin-ster onderscheiden ‘De Vrienden van Jacob’ en Brasserie ‘DenK’. ,,Gasten kunnen voortaan lunchen en dineren in één van de vijf stijlkamers op de Bel-Etage van het landhuis.”
Met een nieuw concept: drie menu’s met elk zes gangen. ,,Vegetarisch, vlees en vis en schaal- en schelpdieren”, licht hij toe. Het samenvoegen van de restaurants had onder meer tot gevolg dat de samenwerking met chef-kok Alain Alders werd beëindigd.
Koerswijziging
,,Heel spijtig. Alain heeft hier 24 jaar met veel passie gewerkt. Dit zijn mede de consequenties van de koerswijziging.” Vanwege de mindere gang van zaken moesten dertig tot veertig medewerkers van de 130 personeelsleden afvloeien. ,,Het gaat dan om zzp’ers, leerlingen en stagiaires die hier geen vaste aanstelling hadden. De collega’s met een vast dienstverband konden blijven.”
Hoe ziet de nabije toekomst voor Duin & Kruidberg eruit? Lensink kan geen sluitend antwoord geven. ,,Dat hangt helemaal af hoe de corona zich ontwikkelt en daarbij de maatregelen. Vrijdag bijvoorbeeld kwam de mededeling dat na acht uur ’s avonds in hotels geen alcohol meer mag worden geschonken. We kunnen na dat tijdstip wel alcoholvrije wijn schenken. Aan de maatregelen houden we ons strikt. We hebben als hotel natuurlijk wel een reputatie hoog te houden.”
Een gerenommeerd hotel in een schitterende omgeving, maar bij niet iedereen is dat bekend. Zoals een Alkmaars echtpaar waar Lensink onlangs mee sprak. ,,Ze waren voor het eerst hier. Dus ook voor het eerst op het strand van IJmuiden. De mensen waren wildenthousiast. Voor Amsterdammers is dit natuurlijk ook een prima recreatiegelegenheid. Stap in de trein op perron 1 en 32 minuten later stop je hier bijna voor de deur.”
Hij zou het een ‘slechte zaak’ vinden wanneer de politiek de citymarketing in Velsen zou wegbezuinigen. Momenteel wordt daar over gesproken. ,,De gemeente en de provincie zouden juist samen moeten werken om dit gebied te promoten.”
Bron: Noordhollands Dagblad 31 oktober 2020 door Pieter van Hove
Foto: Duin & Kruidberg manager Bernard Lensink voor de ingang van het monumentale hoofdgebouw door United Photos/Paul Vreeker