Het Velsense (M)KB stootte in 2020 259 duizend kilo minder CO2 uit. Dat staat gelijk aan het gebruik van 161 huishoudens! Om dat te vieren en om de vermindering nog meer te versnellen, bespraken zij op dinsdag 6 juli hun plannen met de gemeente Velsen en GreenBiz IJmond. Hoe kan het bedrijfsleven, in samenwerking met de overheid, de CO2 nog verder, meer en sneller naar beneden brengen? En wat kan GreenBiz IJmond voor hen betekenen?
Het (M)KB verbruikt veel energie en stoot veel CO2 uit. Daarom spelen zij een belangrijke rol bij de CO2-reductie in Nederland. Doordat zij gezamenlijk duurzame stappen nemen, kunnen grote stappen gezet worden binnen de gemeenten Velsen. Dat doen zij onder andere door samen energiemaatregelen te nemen. Voor het aanvragen van subsidies, om deze maatregelen te kunnen doorvoeren, ondersteunt GreenBiz IJmond (een vereniging voor en door ondernemers) de bedrijven. Door het aanbieden van een energiescan, om inzicht te krijgen in het huidige energieverbruik bij een bedrijf, adviseert GreenBiz IJmond – op maat – welke energiebesparende maatregelen een ondernemer kan doorvoeren. Ook helpt zij bijvoorbeeld bij een subsidieaanvraag. Zo ontzorgt zij de ondernemers. Floor Bal, wethouder duurzaamheid van de gemeente Velsen, onderschrijft het belang van de collectieve aanpak.
Floor Bal: “We ondersteunen ondernemers en GreenBiz IJmond, omdat we zo ondernemers kunnen helpen bij het verduurzamen van hun bedrijf en om de CO2-uitstoot in onze gemeente drastisch te verminderen! Met kleine maatregelen, zoals het toepassen van ledverlichting, maken ondernemers al een groot verschil. In totaal kunnen we meer dan 31.000 zonnepanelen plaatsen op bedrijfsdaken. Deze stappen zijn nodig, zodat we straks helemaal kunnen overstappen op duurzame energie. Zo werken we ook samen aan de invulling van het Klimaatakkoord van Velsen.”
Ambities van Velsense ondernemers
Samen met de GreenBiz IJmond werken de Velsense ondernemers het aankomende half jaar aan de volgende ambities;
- 15 extra Velsense bedrijven sluiten zich aan op het GreenBiz Energy-platform. Lokale energievraag wordt afgestemd op het energieaanbod, met alle financiële voordelen voor de deelnemers;
- Bedrijven produceren minder afval en gebruiken minder grondstoffen én worden meer betrokken bij circulaire projecten. Bedrijven kijken daarnaast naar de mogelijkheden voor upcycling (het afval omzetten tot grondstof);
- 75% van de aanwezige bedrijven heeft zonnepanelen geplaatst of gaat deze komend jaar plaatsen;
- GreenBiz IJmond begeleidt 15 subsidieaanvragen voor energiebesparende maatregelen. Naast de 16 al lopende aanvragen in de IJmond;
- Een groep bedrijven denkt mee over een collectieve aanpak voor een aantal energiemaatregelen. Zoals de gezamenlijke inkoop van energiebesparende maatregelen en, of producten. Denk daarbij aan ledverlichting of zonnepanelen.
Suzan van Haaster, BK Ingenieurs: “Wat mij aanspreekt van GreenBiz IJmond is dat er daadwerkelijk iets aangeboden wordt waar ik iets mee kan in mijn bedrijf. Zo hebben we samen een subsidie geregeld waarmee ik nu mijn ledverlichting ga realiseren. Een organisatie waar je graag onderdeel van wilt uitmaken.”