Velsen-Noord is opslaggebied voor Bakker Buitenleven


16 december 2021

Het is deze maandagmorgen nog vrij rustig op het immense terrein van Bakker Buitenleven op het bedrijventerrein de Grote Hout.

Alleen een hovenier met aanhangwagen staat bij een van de bunkers voor het innemen van tuinaarde. Een shovel schept in zijn bak een grote hoop grond uit de bak en deponeert die behendig in de laadbak. Een paar minuten later rijdt de hovenier weer weg, op naar de tuin van een klant. „Deze periode van het jaar is het vrij rustig”, zegt Ramon Bakker van het tuinmaterialenbedrijf. „Maar wacht maar tot maart. Dan is het hier een drukte van jewelste.”

De hoveniers weten de weg naar Bakker Buitenleven feilloos te vinden. Tot voor kort uitsluitend in Heemskerk. Sinds enkele maanden ook in Velsen-Noord. De onderneming heeft daar de beschikking over een oppervlakte van 9.000 vierkante meter, inclusief kantoorruimte. „Maar we gebruiken dit in de eerste plaats als opslagruimte van tuinmaterialen.”

Reden: op het Heemskerkse industrieterrein De Houtwegen zat het bedrijf verspreid over vier locaties. „Dat was een beetje onoverzichtelijk en inefficiënt. Vanwege de vele toeleveringen en afhalingen werd het terrein in Heemskerk te klein wat voor veel onrust zorgde. Daarom wilden we toe naar een centraal punt voor de opslag van tuinmaterialen. Hoveniers en andere zakelijke klanten kunnen op deze locatie hun materialen ophalen. Het terrein in Heemskerk is nog steeds toegankelijk voor hoveniers en consumenten. Uiteindelijk vonden we een geschikte plek in Velsen-Noord. Dat is dicht bij Heemskerk. Je zit hier binnen acht minuten.”

Siertuinen

Op onze locatie op het bedrijventerrein De Houtwegen kunnen mensen de spullen kopen en/of afhalen. Ook houden we daar de siertuinen ter inspiratie.”

Behalve sierbestrating is het bedrijf onder meer gespecialiseerd in overkappingen, tuinmeubilair, houtwerk (hekken en dergelijke), verlichting, groendaken en veranda’s. „Bij ons gaat het in de eerste plaats om het genieten van het buitenleven. We hopen daarbij mensen te kunnen inspireren.”

Zelf geniet de Heemskerker volop van het buitenleven. Hij woont namelijk op dezelfde plek waar zijn voorvaderen geboren zijn: het Heemskerkerduin, het agrarisch gebied binnen de gemeente. „Mijn grootvader Dirk begon daar met een transportbedrijf, hoofdzakelijk van groente en fruit.

Later is mijn vader Ruurd hem opgevolgd. Hij begon met de handel in keien en gebakken stenen. Na verloop van tijd groeide de handel uit tot bestratingsmateriaal en zand en grind. Rond 1997 volgde de verhuizing naar de Ambachtsring. De carrière van zijn zoon Ramon liep anders. „Ik kwam officieel in 2006 in dienst. Mijn passie ging uit naar tuinmaterialen en een jaar later had ik de eerste showtuin laten ontwerpen.” Met zijn zus Marit werkte hij het concept buitenleven verder uit. De resultaten bleven niet uit. De onderneming groeide als kool, de omzet verachtvoudigde zelfs. Vijf van de achttien werknemers komen in het distributiecentrum in Velsen-Noord te werken. „Ons kantoorgedeelte is echter te groot. Dus willen we een deel van het pand verhuren.”

Het aantal materialen voor het ’pimpen’ van een tuin is de laatste jaren behoorlijk toegenomen. En daarmee ook de dreiging dat het groene karakter van de tuin verdwijnt. „Belangrijk is dat minstens vijftien procent van een tuin groen moet zijn. Daarom verkopen we ook tuinpakketten met bijvriendelijke beplanting. Dit zorgt voor meer biodiversiteit.”

Bron: Noordhollands Dagblad van 8 december 2021 door Pieter van Hove

Foto: Ronald Goedheer

Op de foto: Ramon Bakker bij een van de opslagbunkers op het enorme terrein

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?