OV IJmond Kennisuurtje 14 januari 2021 over “motivatie & bevlogenheid”


15 januari 2021

Donderdag 14 januari 2021 werd het 1ste OV IJmond Kennisuurtje van 2021 georganiseerd, een online interactieve workshop over “motivatie en bevlogenheid”, verzorgd door Peter Wijnands van Q-Impact en Merlin Jurg van InReturn. De volgende onderwerpen stonden centraal : hoe staat het met je eigen bevlogenheid en motivatie en hoe kun je die verder toe laten nemen.

Alle workshops zijn geplaatst op het Youtube kanaal van OV IJmond.


Pieter van Hove van het Noordhollands Dagblad schreef hierover het volgende artikel:

Tips voor ondernemers om de moed er in te houden

Ondernemend IJmond doorstaat redelijk goed de coronaperiode. Alleen begint het bij sommige werkgevers wel te kriebelen. ,,Mijn motivatie is wel wat afgenomen”, stelde een ondernemer tijdens een online-bijeenkomst over motivatie en bevlogenheid in coronatijd.

Aan de ontmoeting deden dertien leden van de ondernemersvereniging OV IJmond mee. Toon van Westerhoven van verffabriek Rigo (IJmuiden) zelfs vanuit zijn auto op weg naar een klant. Zijn bedrijf heeft niets te klagen. De groothandel doet goede zaken en veel particulieren bestellen verf. Alleen mist hij de zakelijke contacten. ,,Het is moeilijk die te onderhouden. Terwijl ik het verbinden zo belangrijk vind.”

Joke van der Aar, directeur van De Bie Buitenwerk in Velserbroek, ondervond evenmin problemen. ,,Al zijn er sommige projecten niet doorgegaan. Maar daarvoor hebben we zaken opgepakt waar je zo snel niet aan toekomt.” En zo waren er meer deelnemers die niet direct nadelen hebben ondervonden in deze coronatijd.

Barbecues

Dat is ook het beeld dat Peter Wijnands van het Haarlemse trainings- en coachingsbedrijf Q Impact – organisator van de sessie – tijdens zijn opleidingen ziet. ,,Sommige ondernemingen zijn zich op andere activiteiten gaan richten, zoals barbecues. Of werkgevers besteden meer aandacht aan hun kinderen of zakelijke relaties. Er zijn er ook die het thuiswerken fijn vinden, ze hoeven minder in de files te staan en de rijtijden zijn korter.”

Maar het wel en wee van iemand heeft rechtstreeks te maken met diens bevlogenheid. Of je trots bent op je werk. Of je vitaal bent, bruist van de energie, veerkracht toont en over doorzettingsvermogen beschikt, doceerde hij. En met die bevlogenheid zit het bij verreweg de meeste deelnemers aan de sessie wel goed, bleek tijdens de online enquête. De meeste respondenten gaven eerlijk aan niet altijd bevlogen te zijn. Het gebrek aan direct contact met mensen speelt daarbij een belangrijke rol. ,,Thuiswerken is niet zo mijn ding”, typeerde Dimitry van Vink Information Security zijn wisselende gevoelens.

Maar, wordt wel eens gezegd, hoe langer het coronavirus rondwaart, hoe meer dat gevolgen heeft voor de motivatie en bevlogenheid bij het personeel en de leidinggevenden. Hoe kun je de batterij opladen? En dan hebben we het niet alleen over fysiek (meer bewegen bij voorbeeld), maar ook mentaal/emotioneel, de omgeving (niet ergeren aan collega’s) en resultaten zien van je werk. Oftewel de zingevingsbatterij. Vijf keer per week een half uurtje sporten is goed, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk (endorfines die je hersens aanmaakt).

,,En stoor je je aan je directe collega, zoek dan eens andere collega’s op”, aldus de coach. En je veerkracht verhogen, bij voorbeeld omdat je de hele dag thuis wordt lastiggevallen door gezinsleden? ,,Gewoon een bordje aan de deur hangen dat je niet gestoord wilt worden”, was een tip. En op het gebied van leiderschap? ,,Die moet wel gericht zijn op verandering, een inspirerende visie.” Dat levert volgens hem meer bevlogenheid op dan iemand te motiveren via een passende beloning.

Bron: Noordhollands Dagblad 15 januari 2021 door Pieter van Hove


Leden van OV IJmond krijgen 20% korting: 

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?