OV IJmond Nieuws

Strandtent Beach Inn IJmuiden is de duurzaamste van het land

Verbaasd en vereerd is Peter de Bie, eigenaar van strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden aan Zee. Zijn zaak is uitgeroepen tot duurzaamste strandtent van Nederland.

,,We gaan het vieren’’, belooft de IJmuidenaar. ,,Daar gaan we een extra feestje voor geven.’’ En als je trots bent, wil je dat ook laten zien. ,,We gaan speciale kleding laten maken. Mooie banieren.’’ Daar ben je trouwens ook ondernemer voor – succes vent je uit.

De uitverkiezing kwam niettemin onverwacht voor De Bie. ,,Ik ben helemaal verbaasd. We zouden dit jaar niet naar de verkiezingen gaan. Toen kwam het bericht dat we genomineerd waren. Ik vind het een heel speciale eer en heel bijzonder. En voor IJmuiden, als tegenhanger van Tata Steel, een heel mooi iets.’’

De Landelijke Strandverkiezingen voor onder andere het mooiste, schoonste en beste Strandpaviljoen van het jaar bestaan inmiddels zo’n twintig jaar. Platform Strand Nederland organiseert deze dag in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, Rijkswaterstaat, Stichting KMVK, Entree Magazine en KIMO. Niet alleen de landelijke winnaars, maar ook de beste paviljoens per kustprovincie worden gekozen, als ook de beste nieuwkomer en (dus) het meest duurzame strandpaviljoen. Ook het schoonste strand wordt aangewezen. Strand Nederland concludeert overigens dat de Nederlandse stranden minder schoon zijn dan een jaar geleden.

Mystery guests

Om het paviljoen in IJmuiden aan Zee tot een van de winnaars uit te kunnen roepen is het etablissement onderworpen aan een uitgebreide inspectie, tot bezoek van mystery guest(s) aan toe. Zij beoordeelden de zaak op 45 punten. Er kon afgelopen maand ook gestemd worden op strandtenten. ,,Beach Inn is met haar brede blik op schoonheid, duurzaamheid, originaliteit en kwaliteit een meer dan terechte winnaar van deze prijs’’, staat in het verkiezingsverslag.

,,De winnaar van dit jaar zet zich actief in voor samenwerking met collega’s op het strand, met de lokale overheden en probeert de gasten te bereiken met praktische middelen en bewustwording’’, concludeert de jury.

,,Natuurlijk investeert het bedrijf zelf ook in een duurzame bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door zonnepanelen, duurzaamheid in het assortiment en veel gebruik van gerecyclede materialen in bouw en inrichting.’’

Duurzaamheid is ook belangrijk , zegt strandtenthouder De Bie, al heeft hij van de nood een deugd gemaakt. Beach Inn brandde tien jaar geleden volledig af. Het is daarna herbouwd en uitgebreid. ,,Financieel-technisch lukte het niet om dat met nieuw hout te doen’’, zegt De Bie. Dus ging het met tweedehands hout. Datzelfde gebeurde met het meubilair. ,,Het is daardoor ook een heel vintage paviljoen.’’

De Bie liet het niet alleen daar bij. Plastic is (zo veel mogelijk) verbannen. Er zijn waterloze urinoirs. Beach Inn verbruikt niet langer acht liter leidingwater per minuut, maar drie. De bediening schenkt eerlijke koffie (’fairtrade’) en de menukaart heeft een keur aan vegetarische gerechten. ,,En we zijn totaal gasloos. We hebben 150 zonnepanelen liggen’’, vult de ondernemer aan.

Hij is ook aanjager van het plan om het IJmuider strand en de omgeving vol te leggen met zonnecollectoren, ook op de parkeerplaatsen en in het Kennemermeer, tot een totaal van zo’n 150.000 panelen. Daarin trekt hij samen op met de collega’s en de gemeente. ,,Ons doel is om het IJmuider strand energieneutraal te maken. Maar dat blijkt een lange weg.’’ Wetgeving en vergunningverlening staan die verduurzaming vooralsnog in de weg.

Bron: Noordhollands dagblad van 30 juli 2022 door Robbert Minkhorst

Foto: UNITED PHOTOS/PAUL VREEKER

Downloads

Download hier onze presentatie

Aankomende evenementen

Zomerevent Velsen Valley

OV IJmond fietsrally

OV IJmond golftoernooi

OUT OF BUSINESS: Hét Cybercrime event van 2022

Whisky Masterclass proeverij

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo