OV IJmond werkt nauw samen met VNO-NCW. Hierbij een bericht van voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW over de persconferentie van gisteravond:
Het is elke keer weer spannend; de persconferentie van premier Rutte. Zeker voor ondernemers want er hangt nogal wat vanaf. We zijn in ieder geval verheugd dat het kabinet in meerdere stappen verschillende sectoren in de economie weer openstelt. Al weken sprak ik de wens uit dat we na de meivakantie weer wat gas konden geven als de ontwikkeling van het virus zou doorzetten zoals het deed. We hebben er veel aan gedaan om dit stapsgewijs open stellen mogelijk te maken door onder meer het opstellen van goede sectorprotocollen. Door de gesloten sectoren weer op te starten verminderen we de diepte en kosten van de recessie. Voor alle ondernemers die nog moeten wachten of maar beperkt aan de bak kunnen moeten we met het tweede steunpakket zorgen dat ze worden gecompenseerd, zodat we zoveel mogelijk banen en bedrijvigheid in stand kunnen houden. Dat is hoognodig want de huidige lockdown legt circa een vijfde van de Nederlandse economie plat. Hier heb ik vanmiddag nog een goed gesprek over gehad met de industriëlen uit Eindhoven. Een conclusie is toch ook dat we in een zeer lastige situatie zitten maar dat er ook erg veel veerkracht is bij de verschillende bedrijven. Daar houd ik me maar aan vast.
Langzaam verschuift het advies van het kabinet van #blijfthuis naar #vermijddrukte. Verder stelt het kabinet een routekaart voor die vooruitblikt tot 1 september. Voor het kabinet is het steeds een afweging wat de voorstellen doen met de druk op de zorg en wat het effect is op de drukte in het verkeer/vervoer en openbare weg. Elke week wordt dit beoordeeld. Vanaf 11 mei kunnen de contactberoepen weer aan de slag. Zij moeten het werk op 1.5 meter organiseren en op afspraak gaan werken. Er kan vanaf die datum weer buiten worden gesport door mensen boven de 18 etc. Vanaf 1 juni gaan de middelbare scholen weer aan de slag en kunnen de terrassen open mits de gasten aan tafel zitten en 1.5 meter afstand houden. Ook mogen horecagelegenheden open en culturele instellingen voor maximaal 30 gasten (inclusief personeel), per 1 juli als het goed gaat VOOR maximaal 100 personen. En per 1 september mag de rest open zoals sportscholen, alhoewel met die sector gesprekken worden gevoerd om te kijken of die datum naar voren kan worden gehaald.
Mondkapjes
Het kabinet en de experts waren verder vanavond duidelijk in hun boodschap dat medische mondmaskers buiten de zorg niet noodzakelijk zijn, ook niet in de sectoren die nu weer kunnen opstarten. Wel zullen in het OV mondkapjes per 1 juni verplicht worden. Mensen moeten er zelf voor zorgen. Het valt goed te begrijpen dat bijvoorbeeld bij contactberoepen ondernemers vrijwillig met mondkapjes willen werken. Om bedrijven hierbij te helpen, zullen VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van EZK bevorderen dat de markt voor deze zogeheten ‘community-masks’ zo transparant mogelijk wordt. Dit onder door meer informatie te verstrekken over het mondkapje zelf en de mogelijkheden van inkoop en productie.
Noodpakket
Hoe fijn het ook is dat er sectoren open mogen daarmee is het leed natuurlijk nog niet geleden. Het is jammer dat bijvoorbeeld sportscholen niet al voor 1 september aan de slag kunnen. Zij hadden zich al goed voorbereid op een gedeeltelijke heropening. Ook zijn met een gedeeltelijke heropening van de horeca lang niet alle problemen opgelost en blijven veel ondernemers verlies draaien waar we oplossingen voor moeten vinden. Daarnaast zijn de reisbranche en de evenementenbranche en al hun toeleveranciers nog geen stap verder hoe begrijpelijk dit ook is vanwege het virus. Daarom blijven wij ondertussen hard doorwerken aan het tweede noodpakket. Kern daarvan is verlenging van pakket 1 maar ook met aanpassingen: 1) Voor ons is het essentieel dat dat pakket ook voorziet in een tegemoetkoming in andere vaste lasten dan de loonkosten en dat rekening houdt met seizoenbedrijven. We moeten voorkomen dat bedrijven door die lasten alsnog omvallen met alle gevolgen voor de werkgelegenheid van dien, (2) seizoen (3) equity fund en (4) winterslaapregeling. De gesprekken met het kabinet over deze 4 punten lopen zeer voorspoedig, zoals premier Rutte tijdens de persconferentie al benoemde. We hopen hier snel definitief iets over te kunnen zeggen.
Protocol uitzendbranche
De uitzendbranche werkt met ingang van vandaag volgens het protocol Samen veilig doorwerken. Het biedt duidelijkheid aan uitzendkrachten, uitzendorganisaties en opdrachtgevers over veilig werken in de anderhalve-meter-economie en is aanvullend op de protocollen die per branche zijn gemaakt. Het uitzendprotocol, tot stand gekomen tussen o.a. de ABU, NBBU en de vakbeweging, voorziet in afspraken over wie op welk moment verantwoordelijk is voor het verstrekken en naleven van de informatie over coronamaatregelen. Zie voor het protocol https://www.doorzaam.nl/werksituatie/corona/.
Webplatform Eurostat Covid-19
Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, heeft een web platform geopend met diverse statistieken gerelateerd aan de coronacrisis. Op het platform zijn de statistieken van de officiële statistiekbureaus van de Europese lidstaten te vinden op vier thema’s: Economie, Bevolking en gezondheidszorg, Samenleving en arbeidsmarkt, en Landbouw, energie, vervoer en toerisme. Eurostat wil zo meer inzicht bieden in de ontwikkeling van de crisis in Europa. Het platform is hier te vinden: https://ec.europa.eu/eurostat/web/covid-19/overview
Hartelijke groet,
Hans de Boer
Voorzitter VNO-NCW