Rigo verder als onderdeel internationaal concern


17 mei 2022

Henriette van Westerhoven leidt de bezoeker rond in het complex aan de Dokweg in IJmuiden. Langs de indrukwekkende voorraden verfblikken, langs de productielijn, de schappen met de grondstoffen. ,,Hier stond een pand dat is gesloopt’’, wijst de directeur van verfproducent Rigo Verffabriek naar een lege ruimte. ,,We gaan nu met de nieuwe collega’s bekijken hoe we die locatie het beste kunnen inrichten.’’

Voor de IJmuidense onderneming verandert er veel nadat de Rigo-aandelen over zijn genomen door het Franse Blanchon Group. Rigo maakt sinds kort deel uit van het internationaal opererend concern dat behalve in Frankrijk en Nederland ook vestigingen heeft in België, Italië, Polen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. De Spaarndamse wordt directeur van de vestiging in IJmuiden.

,,Dat betekent dat wij vanuit IJmuiden ook producten gaan verkopen van de dochterbedrijven van Blanchon Group. Ook komt hier een nieuwe afvullijn te staan. Daarmee kunnen we nog efficiënter gaan werken. We gaan hier ook producten uit andere vestigingen verkopen. En mogelijk krijgen we ook nieuwe medewerkers. Die plannen moeten allemaal nog worden uitgewerkt.’’

IJskast

In elk geval verandert er voor de meer dan zeventig werknemers van het bedrijf niets. Ook de vestigingen aan de Dokweg/Kaplanstraat en IJmuiderstraatweg (Rigo Verfcentrum) blijven bestaan, evenals de naam. Wel konden de nieuwbouwplannen tijdelijk in de ijskast. ,,De eerste besprekingen met Blanchon Group dateren van een jaar geleden. Gelijktijdig was hier een begin gemaakt met het slopen van vier gebouwen. Daar zou nieuwbouw voor in de plaats komen. Maar we moeten nu kijken hoe we de geplande nieuwbouw kunnen uitvoeren. Met een nieuw investeringsplaatje.”

De Franse interesse voor het IJmuidense familiebedrijf dateert al van anderhalf jaar geleden. ,,Rigo is binnen Europa een sterk merk, mag ik wel zeggen. We hebben bijvoorbeeld een naam op het gebied van duurzame verf, zoals gerecyclede muurverf. Binnen Europa horen we tot de meest duurzame verffabrieken. Ook wordt er lijnolie, de basis voor verf, gemaakt uit vlas. Die laten we telen in de Haarlemmermeer. En we zijn groot op het gebied van vloerafwerking en monumentaal schilderwerk.”

Schaalvergroting

Het is volgens Van Westerhoven een ‘weloverwogen besluit’ geweest om met de Fransen in zee te gaan. ,,We hadden al een toekomstplan, een Visie 2025, waarbij het creëren van een fijne omgeving voorop staat. Met producten, diensten en service op het hoogste niveau. Het Franse bedrijf heeft die ook. Dus we passen prima samen. Bovendien is de Blanchon Group een paar keer groter dan Rigo. Met de samenwerking krijgen we de gewenste schaalvergroting.’’

Daarbij komt ook dat de besprekingen werden gehouden tijdens coronatijd, een onzekere periode voor Rigo. ,,Grondstoffen werden heel duur, áls ze al te krijgen waren. Er was echt sprake van schaarste. Bovendien waren er moeilijkheden met het transport vanwege de coronamaatregelen. En aansluitend werden we geconfronteerd met enorme prijsstijgingen. Door onze krachten te bundelen zijn we nu veel toekomstbestendiger, omdat we bijvoorbeeld samen grondstoffen kunnen inkopen.”

Vrachtwagens

Van Westerhoven sluit niet uit dat in de nabije toekomst vrachtwagens uit vestigingslanden van de Blanchon Group artikelen brengen of juist ophalen in IJmuiden. Zelf blijft ze de havenstad als standplaats houden. ,,Uiteraard heb ik veel overleg met collega’s in België, Luxemburg en Frankrijk. Een keer per maand heb ik overleg met het management. Maar dat kan via Teams. Dat heeft corona ons geleerd. Daarbij is de voertaal overigens Engels. Ik spreek zelf wel Frans, alleen basic.” Onlangs zijn er al Franse en Belgische collega’s een kijkje wezen nemen in IJmuiden. ‘’En uiteraard in de Haarlemmermeer bij de vlasvelden.”

Voor haar man Toon gaat er ook het een en ander veranderen. Hij bekleedt de functie van Sales Director Benelux en diens broer Machiel van Westerhoven gaat zich richten op alle duurzaamheid- en sociale projecten van de groep.

Bron: Noordhollands Dagblad van 10 mei 2022 door Pieter van Hove

Foto: FOTO’S UNITED PHOTOS/TOUSAINT KLUITERS

Aankomende evenementen

Volg ons op social media

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?