Proefopstelling voor slimmer onderhoud geopend


18 juni 2019

 

Het Fieldlab Smart Maintenance Techport, een proefopstelling voor het ontwikkelen van slimmer onderhoud, is op 13 juni 2019 officieel geopend voor gebruik. Het Fieldlab is gevestigd in de Academy van Tata Steel.

Het Fieldlab Smart Maintenance van Techport is een fysieke plek waar een slimmere manier van onderhoud kan worden ontwikkeld. “Een fabrieksproces leg je niet even stil, daarom hebben we nu een Fieldlab waar we volop kunnen testen’’, aldus Simon Jagers van Semiotic Labs. “In het Fieldlab gaan we processen uit fabrieken simuleren, sensoren testen en kunnen we installatiedata omzetten in informatie en kennis. Door data uit de installatie en productie te koppelen kunnen we de bestaande onderhoudsmodellen optimaliseren.” Het uiteindelijke doel is om onderhoud 100% voorspelbaar te maken en het productieproces zo in te richten dat ertegen zo laag mogelijke kosten en zo min mogelijk energieverbruik zo veel als mogelijk wordt geproduceerd.

Dat het Fieldlab in de IJmond ligt is geen toeval volgens Jeroen Verwoort, wethouder gemeente Velsen: “De IJmond is al ruim 100 jaar één van de toonaangevende maak- en onderhoudsregio’s van Nederland. Dit komt omdat hier een aantal prestigieuze bedrijven zijn gevestigd. De processen worden continu slimmer en we blijven innoveren. Dit doen de bedrijven met elkaar. Door als gemeente dit project mede financieel te ondersteunen geven we een belangrijke en zichtbare impuls aan het regionale innovatieklimaat.”

Het Fieldlab Smart Maintenance van Techport is één van de 39 nationale Smart Industry Fieldlabs en wordt gezien als centrum voor slim onderhoud. “De komende jaren gaan we het netwerk van bedrijven en kennisinstellingen nog verder uitbreiden”, vertelt Henno van Horssen, programmamanager Techport. “Alleen de koplopers uit de maak- en onderhoudsindustrie kunnen aansluiten en hier samenwerken. We gaan ook demo’s geven en de resultaten die we behalen worden ingezet voor onderwijsdoeleinden”.

De deelnemende partners van het Fieldlab Smart Maintenance Techport zijn onder meer Tata Steel, Techport, ROC Nova College, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam Center of Data Analytics, SKF, Bosma & Bronkhorst, Semiotic Labs, IJssel Technologie, Inertia, Facta, VanDerEng Labels, gemeente Velsen en provincie Noord-Holland.

Op de foto: De vertegenwoordigers van de partners van het Fieldlab Smart Maintenance Techport.

Aankomende evenementen

Volg ons op social media

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?