Verduurzaming. Ook het bedrijfsleven in de IJmond zal er niet aan ontkomen. Binnen de regio zijn er tal van ondernemingen – zoals Tata Steel – die op zoek zijn naar een alternatief voor fossiele brandstoffen.
Ook kleinere bedrijven, werkzaam in het midden- en kleinbedrijf (MKB), zijn volop bezig met die energietransitie. Zij kunnen een beroep doen op subsidiegelden. Zoals het Europees subsidiepotje, het zogeheten Just Transition Fund (JTF) voor de IJmond.
Het uiteindelijke doel is te komen tot de eerste groene industriezone van Nederland, zoals Techport programmadirecteur Henno van Horssen het deze week zei tijdens een bijeenkomst bij de Tata Academy in Velsen-Noord. Techport is het regionale samenwerkingsverband van bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen.
De ontmoeting was tevens bedoeld om de eerste vier projecten bekend te maken die subsidie ontvangen. Bedoeling is overigens dat bij elk project de indiener de helft betaalt van de totale kosten, de rest bestaan uit subsidie.
Het bedrijf ‘Symphony Wave Power’ van Fred Gardner houdt zich bezig met het winnen van stroom uit de getijden op zee. Op de zeebodem staan gigantische palen die zijn te vergelijken met een fietspomp: een soort buis met daaromheen een omhulsel. Bij elke golf wordt het buitenste gedeelte ingedrukt via een enorme veer.
In de kolom zit een vloeistof die een turbine laat draaien. De opgewerkte stroom verdwijnt in een kastje op de bodem en via een enorme kabel komt de elektriciteit aan wal. Bij apparatenbouwer Harsveld in Velsen-Noord zijn werknemers bezig met het maken van onderdelen van de paal. Harsveld is één van de vijf aandeelhouders van Symphony Wave Power’. Het project krijgt 870.000 euro subsidie.
Waterstoffabriekjes
H2Dock uit Heemskerk zoekt het eveneens op zee. En wel bij windmolenparken. Het pas begonnen bedrijfje is betrokken bij het maken van ‘waterstoffabriekjes’ op zee. ,,Waterstof importeren is een dure kwestie. Invoeren per pijpleiding kan risico’s met zich meenemen. Op land is weinig ruimte, dus doen we het op zee”, aldus Denis Mulder van de snelgroeiende onderneming. H2Dock richt zich op de omkapping van dergelijke fabriekjes die waterstof maken. Hierbij kunnen ze gebruik maken van de energie van windturbines. De gewonnen waterstof wordt uiteindelijk per pijpleiding naar land vervoerd. ,,We hebben een subsidie toegekend gekregen van ongeveer 950.000 euro. Het andere deel betalen we zelf.”
Een heel ander plan is afkomstig van Infinity, een adviesbedrijf uit Beverwijk. Met projectpartner Healty Workers uit Amsterdam heeft Infinity het plan Smart & Healthy Buildings ontwikkeld. Dit bestaat uit een automatiseringssysteem voor het terugdringen van energieverbruik in grote panden. Uiteindelijk doel is het creëren van ‘slimme gebouwen’ en lagere kosten wat energie betreft en het onderhoud van het gebouw. Hiervoor heeft het bureau ruim een half miljoen aan subsidiegelden gekregen.
De hoogste subsidie gaat naar het project Green Incubator (‘groene broedmachine’) van Techport. Namelijk ruim een miljoen euro voor het bijspijkeren van de kennis van personeelsleden van bedrijven die zich richten op de energietransitie. ,,Dit kan doordat wij bij bedrijven langsgaan en workshops organiseren”, stelt Van Horssen van Techport. Doel van het project is om in vier jaar tijd honderd bedrijven, honderd werknemers en tweehonderd studenten (mbo/hbo) te ondersteunen.
Verplichting
In het Europees subsidiepotje, het zogeheten Just Transition Fund (JTF), zit een bedrag van 58,5 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat doet hier nog eens vijf miljoen euro bovenop. De EU-verplichting is dat voor het eind van dit jaar ruim 70 procent van het geld toegekend moet zijn anders verdwijnt het resterende bedrag naar de Rijnmond.
Bron: Noordhollands Dagblad van 23 september 2023