Ondertekening overeenkomst WethoudersOndertekening overeenkomst Wethouder Arjen Verkaik (Velsen) en Carolien Gehrels (Amsterdam) Velsen gaat een verbeterde dienstverlening organiseren voor kennismigranten die zich in Velsen willen vestigen. De gemeente beoogt hiermee een potentiele drempel te slechten voor bedrijven die voornemens zijn internationale kenniswerkers in dienst te nemen.

PERSBERICHT

19 februari 2014


Expatcenter Amsterdam Area breidt uit met havenstad Velsen

Vanaf 1 maart kunnen kennismigranten zich via het Expatcenter Amsterdam ook inschrijven in de gemeente Velsen.
Carolien Gehrels, wethouder Economische Zaken van Amsterdam, en Arjen Verkaikwethouder Economische Zaken van Velsen, tekenden 19 februari de overeenkomst waarmee de samenwerking is bekrachtigd tussen het Expatcenter Amsterdam Area en de gemeente Velsen. Met de ondertekening wordt een belangrijk nieuwe stap gezet in de regionale uitbreiding van de dienstverlening naar buitenlandse bedrijven en daarmee de verbetering van het vestigingsklimaat. In de gemeente Velsen zijn al een aantal belangrijke klanten van het Expatcenter gevestigd waaronder Tata Steel, maar tot nu konden de kennismigranten woonachtig in Velsen zich niet via het Expatcenter inschrijven. Daar is nu verandering ingekomen. Velsen sluit zich hiermee aan bij Amsterdam, Amstelveen, Haarlemmermeer, Almere en Hilversum.

5 jaar groei
Het Expatcenter is in juni 2008 als pilot project van start gegaan. Voor veel internationale bedrijven en hun werknemers in de Amsterdamse regio bleken de procedures om in Nederland aan het werk te kunnen gaan een bron van ergernis. Dankzij de gezamenlijke inspanning van de gemeenten Amsterdam en Amstelveen en de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), is een procedure ontwikkeld die dit aanzienlijk makkelijker maakt. Werkgevers kunnen vier weken voor de komst van een kennismigrant uit het buitenland de aanvraag voor de verblijfsvergunning in

gang zetten. De kennismigrant kan vervolgens na aankomst in Nederland met één bezoek aan het Expatcenter zijn verblijfsvergunning ophalen en tegelijkertijd zijn inschrijving regelen bij een van de aangesloten gemeenten. In 2010 is het samenwerkingsverband al uitgebreid met de gemeenten Haarlemmermeer en Amstelveen. De Belastingdienst haakte in 2011 aan om aanvragen voor de 30% regeling via het Expatcenter te kunnen laten verlopen.

Waardering
De afgelopen vijf jaar groeide het aantal inschrijvingen via het Expatcenter met 10% per jaar. In 2012 kwamen per maand gemiddeld 500 expats via het Expatcenter de regio binnen. Ruim 800 bedrijven maken gebruik van de service van het Expatcenter. De Engelstalige website van het Expatcenter www.iamsterdam.com/living biedt expats die zich vestigen in de Amsterdamse regio informatie over allerlei belangrijke zaken die zo snel mogelijk geregeld moeten worden. Sinds de lancering trekt de website zo’n 60.000 unieke bezoekers per maand en voorziet daarmee duidelijk in een behoefte onder expats.


 

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?