Ondernemers in overlevingsstand krijgen uitstel van gemeenten


25 maart 2020

De ondernemer moet in deze crisistijd zoveel mogelijk ontzien worden. Dat is het uitgangspunt van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Castricum. Zij verlenen de ondernemers uitstel met het betalen van hun gemeentelijke belastingen.

De colleges hebben dat gisteren besloten, nadat het kabinet maandagavond bekendmaakte dat de verscherpte maatregelen vanwege het coronavirus tot 1 juni duren.

De vervaldatum voor gemeentelijke belastingen zoals de onroerend zaakbelasting en de riool- en afvalstoffenheffing is verschoven naar 1 juli. Dit houdt in dat de ondernemers ook geen invorderingsrente hoeven te betalen tot die datum.

Ook worden er geen nieuwe toeslagen of toeristen-, precario- of reclamebelastingen geheven. Specifieke gemeentelijke heffingen zoals voor het parkeren of leges hoeven ook niet voor 1 juli betaald te worden. ,,De stand van ondernemers staat nu op overleven’’, zegt wethouder Serge Ferraro van Beverwijk.

Gespreid

,,We willen hen graag een steuntje in de rug geven en dat kan door een aantal maatregelen’’, zegt wethouder Marieke van Dijk van Heemskerk. ,,Ondernemers en zzp’ers mogen hun heffingen later of gespreid betalen. We hopen dat deze maatregelen ondernemers en zzp’ers helpen om deze moeilijk tijd door te komen.”

Het college van Uitgeest sluit hier bij aan. Ook worden tot 1 juli geen specifieke ondernemingsheffingen opgelegd, zoals toeristenbelasting, en de rente wegens latere betalingen niet doorbelast. ,,Deze maatregelen zullen geen volledige oplossing zijn voor de financiële uitdagingen waar veel ondernemers nu voor staan, maar het is goed dat zij zich hierover geen zorgen hoeven te maken.’’ Wethouder Cees Beentjes weet nu nog niet hoeveel inkomsten de armlastige gemeente hierdoor nu tijdelijk moet missen. ,,Dat wordt uitgezocht. Uiteraard zijn wij nieuwsgierig naar de hoogte van het totaalbedrag.”

Ondernemers kunnen dagelijks van 9-13 uur terecht bij Cocensus, dat namens de gemeente int (023-5563400, keuze 1).

De Castricumse burgemeester Toon Mans laat weten dat de gemeente ’een pas op de plaats maakt’. ,,Wat er nu gebeurt, heeft enorme consequenties voor ondernemers. We geven daarom uitstel tot 1 juli. Normaal zouden we nu al toeristenbelasting innen, dat doen we even niet.’’ Overgaan tot kwijtschelding, zoals de VVD Castricum bepleit, is niet aan de orde, aldus Mans. ,,Daar is het nu nog te vroeg voor.’’

Bron: Dagblad Kennemerland, 25 maart 2020

Aankomende evenementen

07/04/2020 | 11.45 - 14.00 uur.

AFGELAST: Ledenlunch: spreker Jan Lammers18/06/2020 | 16,00  - 18.30 uur.

Haringparty


23/06/2020 | 16.00 - 18.30 uur.

Bedrijfsbezoek De Boer Staal Uitgeest


11/08/2020 | 19.00  - 21.00 uur.

Zomerevent tijdens Presail


Volg ons op social media

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?