Motivatie is een hersenfunctie

Netwerken tijdens de aangeboden lunch en daarna in klare taal uitgelegd krijgen hoe belangrijk contacten met anderen zijn voor de netwerken in ons brein. Net als bewegen en continu nieuwe uitdagingen zoeken. ‘Motivatie is een hersenfunctie’, zegt neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder. En hij raadt iederaan aan die functie te blijven prikkelen.

Een impressie van de zeer goed bezochte lunchbijeenkomst die Heliomare in samenwerking met OV IJmond op 22 september heeft georganiseerd.

Zelfs na de stapels broodjes gaat de boodschap van Scherder over de netwerken ín ons brein erin als koek. Deze gepassioneerde spreker licht zijn kennis dan ook met veel humor en kleurrijke plaatjes aan de grote zaal vol ondernemers toe. Scherder is hoofd van de afdeling Clinical Neuropshychology aan de VU Amsterdam; hij is bij het grote publiek onder meer bekend door zijn optredens bij DWDD.

Sneller werken en denken

‘Het is belangrijk om je grenzen te verleggen, om te zorgen voor een verrijkte omgeving en om te bewegen’, stelt Scherder. Met een ‘verrijkte omgeving’ doelt hij op persoonlijke contacten met anderen, face to face.

Deze drie elementen stimuleren de bloedvaten en de neuronen. Hoe meer neuronen (zenuwcellen), hoe beter het geheugen werkt. Op de getoonde doorsnede van de hersenen zijn witte gebieden te zien, Scherder noemt ze ‘de netwerken’ en ze zorgen voor het transport van alle signalen.

‘Hou je de kwaliteit van die witte stof zo hoog mogelijk, en dat kan door te bewegen en cognitieve uitdagingen te zoeken, dan gaan de signalen sneller. Dan kun je sneller werken en denken.’

Zonder remming geen geheugen

Scherder zoomt met zijn presentatie in op de frontale kwab in onze koppen, die natuurlijk ook allerlei verbindingen heeft met de andere hersendelen. Er is iets bijzonders aan dat frontale deel waarin empathie en onderdrukking van impulsen zich ontwikkelen: dat is als laatste klaar (ergens tussen ons 25ste en 30ste levensjaar) en gaat ook het snelste achteruit als we ouder worden (al vanaf ons 55ste). En vooral, ongeacht de leeftijd, als we stoppen met bewegen en met het ondernemen van nieuwe dingen. Scherder geeft een voorbeeld: ‘U kunt van deze presentatie niet elk woord onthouden. Die remming daarop is nodig, anders zou er chaos in je brein ontstaan. Door de afremming, kun je je focussen op wat je belangrijk vindt, dat onthou je. Remming van wat er binnenkomt is essentieel voor ons dagelijks functioneren. Zonder remming geen geheugen’.

Tenslotte houdt hij de aanwezigen voor genuanceerd te denken over de verrijkte omgeving van onze kinderen. ‘Zij hebben alles ter beschikking op tablets, maar het remmingsdeel in de hersenen is nog in wording. Als dat op jonge leeftijd teveel wordt belast, wordt het kwetsbaar. En dat brengt oppervlakkigheid met zich mee.’

sollicitanten klein

Heliolympics

De lunchbijeenkomst van Heliomare en OV IJmond is georganiseerd op de eerste dag van de Heliolympics. De nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Heliomare, Patricia Esveld, blijkt een ervaren lady speaker te zijn die de verschillende onderwerpen kernachtig aan elkaar koppelt. Na de presentatie van Scherder houdt Ewald Zwager,  directeur van Mastermate in Beverwijk een pleidooi voor het aannemen van werknemers met een beperking. Twee van zijn medewerkers vertellen hun verhaal aan het publiek.

Stefan Oud van Heliomare presenteert vijf leerlingen en cliënten van Heliomare in het kader van gerichte arbeidsbemiddeling via verschillende netwerken.

Tenslotte bieden Paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel en bewegingsagoog Regilio van der Vloot een sportclinic aan. Afgesloten wordt met nog een hapje en een drankje.

Tip: op YouTube zijn allerlei filmpjes te vinden waarin Erik Scherder vertelt over het belang van stimulatie van de frontale kwab in onze hersenen.

Tekst: Marja Lindhout Communicatie

Downloads

Aankomende evenementen

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo