Op donderdag 11 februari 2021 wordt tijdens de digitale startconferentie van project Upcycle Your Waste, voor circulaire economie, de IJmond Duurzaam Award uitgereikt. Omgevingsdienst IJmond reikt deze award uit aan een bedrijf dat in de bedrijfsvoering en/of hun product heel bewust kiest voor duurzaamheid. De genomineerden voor dit jaar zijn BTAC Solutions in IJmuiden, Patina Dakdenkers in Beverwijk en Crown Van Gelder in Velsen-Noord.
De genomineerden laten alle drie zien hoe logisch, belangrijk en divers duurzaam ondernemen kan zijn. Dit jaar is gekozen voor het thema pionieren, waar alle genomineerden naadloos in passen. Een jury bestaande uit wethouders en de winnaar van de laatste uitreiking bepaalt wie de IJmond Duurzaam Award in ontvangst mag nemen. Op 11 februari wordt tijdens de conferentie de winnaar bekendgemaakt. Meld u aan via www.odijmond.nl/kickoff-uyw om daar bij te zijn!
BTAC Solutions
Zelfs over de telefoon, vanwege de coronamaatregelen, is duidelijk dat Willem Jonkman een ondernemer is met een enorme motivatie om ‘goed te doen’. Zijn motto: “Denk niet alleen aan je verdienmodel, denk aan je klein- en achterkleinkinderen.” BTAC Solutions is een elektronica-productiebedrijf, dat onder meer ledverlichting, prints voor beveiligingscamera’s en ontruimingssystemen voor bedrijven maakt. Willem Jonkman is al jaren bezig met verduurzaming. Hij bouwde zeven jaar geleden zijn eigen warmtepomp en laat die samen met de warmte van zijn machines het gebouw verwarmen. Zijn afvalstromen houdt hij strikt gescheiden. Er zijn plannen voor het isoleren van het pand en daarna het aanbrengen van 220 zonnepanelen. Willem Jonkman is kernlid van vereniging GreenBiz IJmond en schuift regelmatig aan bij gesprekken met ondernemers. Om te informeren en te inspireren. Jonkman: “Om kans op vergissing en teleurstelling te voorkomen. Ga eerst bij anderen kijken en begin met de simpele dingen.”
Patina Dakdenkers
Patina Dakdenkers is een begrip in Beverwijk. Na oprichter Wil Boots is nu Max Kwantes verantwoordelijk voor de verduurzaming en hij doet dat met evenveel enthousiasme. Patina werkt onder andere aan dakrenovatie en –onderhoud. Ook legt Patina tuindaken aan en plaatst zij waterretentiedaken, voor het bufferen en geleidelijk afvoeren van regenwater. Samen met hun partners, bijvoorbeeld afvalverwerkers en woningcorporaties, zoeken zij naar duurzame mogelijkheden. Onder de noemer Oasedak kan men kiezen voor biologische sedumdaken, mogelijk in combinatie met zonnepanelen. “Gaat het om verduurzaming? Dan is er een dak voor”, aldus Max Kwantes. Daarnaast is hun nieuwe pand volledig energieneutraal, voorzien hun eigen zonnepanelen en laadpalen voor 12 elektrische auto’s én werken ze hard aan hun motto voor de komende jaren: ‘afval bestaat niet’. Dat lukt al behoorlijk met bitumen, de wens is nu dat ook met isolatie te realiseren. Kwantes: “Het staat bovenaan het verlanglijstje om daar een oplossing voor te vinden.”
Crown Van Gelder
Het motto van zelfstandige papierfabriek Crown Van Gelder, al 125 jaar gevestigd in de IJmond, is changing the world of paper. “Dat klinkt alsof je een grote broek aantrekt, maar we doen het echt”, aldus CEO Miklas Dronkers. Na 15 jaar geleden het innovatieve inkjet papier te ontwikkelen, presenteerden Crown Van Gelder en Cosun Beet Company onlangs bietenpulppapier Crown Native. 100% van de houtvezels komt uit duurzaam beheerde bossen. Naast de 80% houtvezels wordt nu 20% bietenpulp in het papier verwerkt. Dit is een restproduct uit de suikerproductie. Door de houtvezels te vervangen wordt er 16% bespaard op CO2-uitstoot en fijnstof-emissies, onder andere door transport. Naast innoveren in papier is Crown Van Gelder ook op andere punten duurzaam. Ze zijn vanaf het eerste uur, met 100 medewerkers, deelnemer van duurzaam mobiliteitsprogramma IJmond Bereikbaar. Ze werken hard om in 2022 over te gaan op een elektrische boiler, wat 10% CO2-reductie zal opleveren. Met behulp van windturbines op zee kan er dan nog duurzamer papier geproduceerd worden. Dronkers: “Moeder natuur staat altijd aan begin van ons product, met hout en nog meer met bietenpulp. We kijken nu: waar kunnen we het nog beter doen?”
Startconferentie Upcycle Your Waste
De uitreiking van de IJmond Duurzaam Award vindt plaats tijdens de startconferentie van Interreg-project Upcycle Your Waste. Hierin werkt Omgevingsdienst IJmond samen met internationale partners. Dit project wil bedrijven in de IJmond ondersteunen bij het omzetten van afval naar een grondstof; voor het realiseren van een circulaire economie. Het doel: de afvalstromen tot wel 20% verminderen. Op 11 februari 2020 neemt dagvoorzitter Harm Edens ondernemers, medewerkers van kennisinstellingen, bestuurders en beleidsmakers mee langs praktische voorbeelden, workshops over afvalhergebruik en interessante business cases.
Aanmelden
Mis de uitreiking van de IJmond Duurzaam Award niet! Laat u inspireren door onze genomineerden. Ook bent u van harte welkom bij de conferentie van Upcycle Your Waste om kennis op te doen en te ontdekken welke circulaire mogelijkheden er voor uw bedrijf zijn. Meld u aan via www.odijmond.nl/kickoff-uyw
Op de foto: Merel van Luijk van Willem Jonkman van BTAC Solutions