Fietsstimuleringscampagne IJmond Bereikbaar van start


31 oktober 2014

IJmond Bereikbaar heeft dinsdag 28 oktober het startschot gegeven voor de fietsstimuleringscampagne Goed op Weg: met de fiets. Negen bedrijven waren er als eerste bij om mee te doen met de pilot. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd met de deelnemers getoost op de goede start van de campagne. De voorzitter van de stichting IJmond Bereikbaar, Ton van der Scheer is nu al trots op de campagne: “ik ben blij verrast met de grote belangstelling, we kunnen nu al van een succes spreken.”

De bedrijven die meedoen zijn:

  • Enci
  • Patina
  • Hans Weeren
  • Hoogewerf Engineering
  • DSE Automatisering
  • De Tuinen
  • Middelkoop
  • Crown van Gelder
  • Rode Kruis ziekenhuis

Goed op Weg
De campagne Goed op weg is een van de maatregelen die IJmond Bereikbaar neemt in samenwerking met Rijkswaterstaat om automobilisten te stimuleren de auto te verruilen voor de fiets of het openbaar vervoer. Dit is van belang als de Velsertunnel dicht gaat in 2016, maar moet daarnaast een duurzame oplossing zijn voor nu en na renovatie van de tunnel. Het is belangrijk dat de IJmond bereikbaar blijft en het verruilen van de auto voor fiets of OV helpt daarbij. Naast bereikbaarheid is luchtkwaliteit een belangrijke factor om alternatieven te stimuleren. Elke automobilist die zijn auto laat staan, maak dus verschil uit.

Wat vinden de fietsers er zelf van?
De fietsers zijn in ieder geval enthousiast. Zij krijgen een beloning van 0,10 cent in de zomer en 0,15 cent in de winter voor elke gefietste woon/werk kilometer en ervaren zo de vele voordelen van fietsen. Het is vaak uit gewoonte dat iemand de auto pakt, terwijl de fiets meestal echt sneller is. De beloning helpt als duwtje in de rug om ook de fiets te pakken bij slechter weer. Deelnemer Mike: “Op de fiets heb ik minder last van het drukke verkeer, maar wat voor mij ook erg belangrijk is: ik lever een bijdrage aan de CO2-prestatieladder waar wij met ons bedrijf aan meedoen.”

Andere maatregelen
Zo is er voor de fietsers meer goed nieuws, vanaf januari 2015 gaat er een tweede fietspont varen, die het nog makkelijker maakt om bestemmingen binnen de IJmond met de fiets te bereiken. Voor de medewerkers die niet op de fiets kunnen of het openbaar vervoer nu mijden omdat de verbinding niet ideaal is, is er de campagne Goed op Weg: met de shuttle. Voor deze mensen is er de shuttledienst, deze rijdt in de spits van station Beverwijk naar verschillende bedrijventerreinen.

Ook meedoen?
Op 3 november gaan de eerste fietsers van start. Tijdens de pilot wordt het systeem goed getest en waar nodig verbeterd. Vanaf maart 2015 kunnen alle bedrijven in de IJmond deelnemen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden via de website www.ijmondbereikbaar.nl.

Op de foto: Sophie Zwetsloot, programma-coördinator van IJmond Bereikbaar, Ronald Vennik, wethouder gemeente Velsen, Hans Blauwen, directeur van Middelkoop, Teus van Grootveld van Mobility Managers en Ton van der Scheer, voorzitter stichting IJmond Bereikbaar.

Volg ons op social media

webdesign development

Waar bent u naar op zoek?