OV IJmond Nieuws

Duurzame mobiliteit, thuiswerken en flexibel werken

Astrid van den Haak van IJmond Bereikbaar: ’Het leukst vind ik het als het kwartje valt bij een bedrijf, je ziet de gezichten ‘open’ gaan.’

IJmond Bereikbaar helpt bedrijven met slimme en duurzame mobiliteit. Het programma, een samenwerkingsverband tussen de Omgevingsdienst IJmond, de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen en het bedrijfsleven, is de regionale kennispartner en rolt actief maatregelen uit die zorgen voor een goed bereikbare en aantrekkelijke regio. Zo kun je bijvoorbeeld heel laagdrempelig gebruik maken van de Mobiliteitsscan, waarmee je inzicht krijgt in hoe jouw medewerkers zich bewegen naar het werk. Vervolgens krijg je gratis advies in wat je kunt doen om het woon/werkverkeer te verminderen en te verduurzamen. Bijvoorbeeld met goede thuiswerktips of slimme apps die medewerkers stimuleren om samen te rijden met de auto of vaker op de fiets te stappen. Dat levert voor bedrijven veel besparingen op. Denk aan minder parkeerplaatsen en kantoorruimte, lagere reiskosten, maar ook minder ziekteverzuim. En last but not least: de CO2 uitstoot neemt flink af.

Communicatieadviseur en projectleider Astrid van den Haak is al vanaf 2015 betrokken bij IJmond Bereikbaar bij. Het lijkt wel een rode draad in haar loopbaan. ‘Op de een of andere manier kom ik altijd te werken bij iets nieuws, oftewel vernieuwends, zoals in het verleden bij Libertel, één van de eerste aanbieders van mobiele telefonie op de Nederlandse markt of bij Transavia Airlines, toen het bedrijf voorzichtig de online verkoop van vliegtickets introduceerde. Nu kun je die producten niet meer wegdenken. Ik hoop dat dit met duurzame mobiliteit over niet al te lange tijd ook het geval is’, zegt zij daarover.

Hoe is IJmond Bereikbaar ontstaan?

‘Er was een negatief rapport over de luchtkwaliteit in de regio. We kijken natuurlijk vaak naar de industrie, maar vervoer speelt ook een belangrijke rol in de uitstoot van CO2. In de IJmond woont én werkt bijna 60% van de mensen in de regio, terwijl het merendeel dagelijks in de spits in de auto stapte om naar het werk te reizen. Het leek ons interessant om te onderzoeken of we het bedrijfsleven in de regio konden motiveren om hun medewerkers te stimuleren over te stappen op de fiets; goed voor de bereikbaarheid, voor de luchtkwaliteit én voor de vitaliteit.’ De operationele uitvoering wordt vanuit de Omgevingsdienst gedaan. Daarnaast is IJmond Bereikbaar verantwoordelijk voor de coördinatie van de Regionale Mobiliteitsvisie van de drie IJmondgemeenten en behartigt zij de belangen van de regio bij allerlei platforms; Kernteam Slimme en Duurzame Mobiliteit MRA, Rijkswaterstaat, IPO, Provincie Noord-Holland en het Ministerie voor Infrastructuur & Waterstaat. Het programma wordt onder meer gefinancierd door Samen Bouwen aan Bereikbaarheid MRA, een samenwerkingsverband tussen de Rijksoverheid en de regionale overheden in de MRA.

Dichte Velsertunnel leidde tot positieve gedragsverandering

In 2016 ging de Velsertunnel voor negen maanden dicht. ‘Dat was voor ons een goede gelegenheid om met  bedrijven in gesprek te gaan hoe we mensen op een andere manier naar hun werk konden laten gaan dan met de auto. Op deze manier deden we én iets voor de bereikbaarheid én voor de luchtkwaliteit. Het probleem met de infrastructuur vanwege de dichte Velsertunnel leidde tot een boost in de gedragsverandering bij de forensen, met name op het thema fietsstimulering. Vanaf 2017 vliegen we mobiliteit breder aan en informeren en adviseren we bedrijven en organisaties over thuiswerken, spitsmijden, en duurzaam reizen. Daar horen samenrijden, het OV en fietsen natuurlijk bij. Allerlei manieren die bijdragen aan de bereikbaarheid en CO2 reductie.’

Hoe kun je de gedragsverandering nog meer stimuleren?

‘We horen vaak van bedrijven dat het ingewikkeld is om ander gedrag te stimuleren. Toch valt dat reuze mee. Durf te beginnen’, lacht Astrid. ‘In elk bedrijf heb je het zogenaamde laaghangende fruit. Door goed te kijken naar de eigen manier van werken, waarom je dat doet en of dat ook echt nodig is, kom je al een heel eind. Waarom start je een overleg op kantoor om 9.00 uur, waarmee je van je medewerkers vraagt om in de spits te reizen? Heel veel vergaderingen kunnen prima online, of spreek met elkaar af dat een fysiek overleg niet voor 10.00 uur ’s morgens begint. En waarom krijgt iedereen dezelfde reiskostenvergoeding? Als je fietsen wilt stimuleren, zou je daar een aanpassing in kunnen doen. Dit is voor veel bedrijven natuurlijk niet de core business. Daarom helpen wij ook graag om dat in kaart te brengen. De kern is: kies bewust. Het geeft mij veel voldoening als het kwartje valt bij een bedrijf, je ziet de gezichten ‘open’ gaan. Mensen zeggen: ‘Tuurlijk, waarom hebben we daar niet eerder aan gedacht. Zo gaan we het doen!’ ’

‘Kers op de taart’ tijdens corona

Het afgelopen jaar is er veel veranderd. Noodgedwongen hebben bedrijven en organisaties massaal leren thuiswerken en online vergaderen. Bijzonder is dat dit ook tot heel positieve ontwikkelingen heeft geleid. Werkgevers en werknemers hebben ervaren dat thuiswerken kan, prettig en efficiënt is. ‘We verwachten dan ook dat veel mensen ook na corona 2 tot 3 dagen per week vanuit huis zullen blijven werken.’  Landelijk mobiliteitsplatform ‘Zo Werkt Het’ voerde de afgelopen maanden campagne om de beste (thuis)werkgevers van 2020 te vinden. En met succes! Duizenden werknemers nomineerden hun werkgevers met de meest uiteenlopende en bijzondere inzendingen. In de regio IJmond wonnen het Nova College, Werken is Meedoen Heemskerk, ITQ Beverwijk en Tata Steel deze eervolle titel.

Voor Astrid de ‘kers op de taart’: ’Ik ben trots op dit resultaat in de IJmond. Zo laat een bedrijf als Tata Steel nu 4500 man thuiswerken en heeft het bedrijf het kantoor omgebouwd om activity based te blijven werken, zie je dat het Nova College thuiswerkbeleid in de startblokken heeft staan en laat ITQ zien hoe je, ook als je meer afstand moet bewaren, je bedrijfscultuur kunt behouden en met een online procedure goede sollicitatiegesprekken kunt voeren en mensen aannemen. En wat ik echt bijzonder vond is dat ik zag dat de bedrijven die de awards in ontvangst namen geroerd waren over het feit dat hun medewerkers zeggen: ‘Jullie doen het fantastisch!’ ’

Het team

Het team van IJmond Bereikbaar bestaat naast Astrid uit Ronald Vierkant en Aris Ruijter. Waar Astrid en Ronald zich bezighouden aan de werkgeverszijde is Aris verantwoordelijk voor de samenwerking met de gemeente, de infrastructuur en nieuwe digitale middelen om vervoer slimmer te maken, alle randvoorwaarden dus om duurzame mobiliteit, thuiswerken en flexibel werken te faciliteren.

OV IJmond kennisuur op donderdag 22 april

Donderdag 22 april verzorgde IJmond Bereikbaar het kennisuur van OV IJmond. In deze online sessie vertelden Astrid en Ronald meer over hoe zij gratis (!) bij jouw bedrijf aan de slag kunnen om de manier van werken en reizen van hun medewerkers slim en duurzaam in te richten.

Bekijk hier de opname van dit kennisuur.

 

Door: Brigitte Schiering/Content4Bizz

Downloads

Download hier onze presentatie

Aankomende evenementen

10e Algemene Ledenvergadering

Haringparty @ Vishal IJmuiden

Business Volleybal Cup

ZomerBBQ

Ledenlunch met Raymond Mens

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo