‘Duurzaam omgaan met afval’ direct succesvol – Omgevingsdienst IJmond
Op donderdag 27 oktober waren op initiatief van GreenBiz IJmond zo’n vijftien bedrijven aanwezig bij de afval-workshop van Jan-Henk Welink van de TU Delft. Aan de hand van voorbeelden en tips gaf Welink uitleg over hoe bedrijven hun afval kunnen beperken of als grondstof kunnen aanbieden aan andere bedrijven.
Bijzondere verbindingen
Er zijn bedrijven die het afval van de een als grondstof voor hun eigen productie zien. In de workshop bleek dat het loont om elkaar hierin te vinden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de Matchmaker. Dit instrument verbindt eenvoudig vraag en aanbod. Tijdens de workshop bleek al dat het matchen van afval gemakkelijk realiteit kan worden: een bedrijf dat afgedankte transportbanden beschikbaar heeft werd direct door Jan-Henk gekoppeld aan een ander bedrijf dat dat goed kan gebruiken als tijdelijke versterking van de ondergrond bij evenementen.
Positieve reacties
Ondernemers verlieten geïnspireerd de workshop. Zo riep deelnemer Hans Hemmes van de Van Tongeren Kennemer Group na afloop de ondernemers op samen te werken bij het opruimen en verwerken van restafval. Wethouder Floor Bal van de gemeente Velsen sloot af met een oproep het onderwerp Afval onder de aandacht te blijven brengen.
Wegens dit grote succes wil GreenBiz de workshop nogmaals gratis aanbieden! Kon u er vorige keer niet bij zijn? Grijp dan nu uw kans en schrijf u in met een e-mail naar greenbiz@odijmond.nl.
Circulaire economie
Dit past bij de toenemende aandacht voor de circulaire economie, waarin afval steeds meer wordt gezien als grondstof. Op 8 december organiseert Omgevingsdienst IJmond, samen met Tata Steel, daarover een symposium IJmond Circulair dat onder meer wordt bijgewoond door Marianne Minnesma en Michael Baumgart (Craddle to craddle). Daar wordt informatie verzameld en gedeeld om de circulaire economie ook in de IJmond verder van de grond te brengen.