OV IJmond Nieuws

Doek valt voor papierfabriek

De Haarlemse rechtbank heeft het faillissement over papierfabriek Crown Van Gelder in Velsen-Noord uitgesproken. De onderneming had dat zelf aangevraagd omdat ’ondanks het positieve bedrijfsresultaat over 2022 er geen oplossing is gevonden voor de toegenomen liquiditeisbehoefte’.

Twee curatoren gaan kijken of een doorstart mogelijk is. De papiermachines zijn stilgezet en het personeel is naar huis gestuurd, aldus algemeen directeur Miklas Dronkers. Volgens een groepsapp zouden dinsdag meer mededelingen volgen.

Diepe dalen

Crown van Gelder vierde vorig jaar nog zijn 126-jarig bestaan en is daarmee het oudste industriële complex aan het Noordzeekanaal. Het bedrijf is in de loop der jaren vaak door diepe dalen gegaan. Vaak is de oorzaak de plotselinge prijsstijging van cellulose, de belangrijkste grondstof voor papier, geweest.

Crown Van Gelder komt zelf voort uit papierfabriek Van Gelder die in de jaren ’80 ten onder ging vanwege de lage papierprijzen en de recessie. De onderneming groeit uit tot een vooraanstaande marktpartij in Europa op het gebied van speciale papieren, waaronder zelfklevende materialen en diverse soorten tickets. De twee papiermachines kunnen vele tientallen soorten papier vervaardigen. Crown Van Gelder trekt veel geld uit voor investeringen in nieuwe technologieën. Desondanks blijkt dat de onderneming te klein is om zelfstandig te overleven op de internationale papiermarkt.

In 2015 neemt investeringsmaatschappij Andlinger de papierfabriek over. De nieuwe eigenaar stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor allerlei investeringen, zoals een uitbreiding van papiermachine 1. Ook worden er miljoenen uitgetrokken voor de warmtekrachtcentrale waarmee de papierproducent zijn eigen energie opwekt. Daarnaast komen in de magazijnen automatisch gestuurde voertuigen (robots) die papierrollen verplaatsen.

Koppositie

De onderneming neemt een koppositie in in de markt van papier voor highspeed inkjet printing. Het grote voordeel van deze technologie is dat boeken per exemplaar kunnen worden geprint, te vergelijken met printing on demand. Een andere grote innovatie is dat de fabriek papier maakt dat deels bestaat uit vezels afkomstig van suikerbieten. Tot dit moment is cellulose – vezels uit hout – het belangrijkste bestanddeel van papier. Het nieuwe papierproduct heet Crown Native en levert een milieubesparing op van zestien procent. Ondanks de vernieuwingen raakt het papierconcern in de financiële problemen vanwege de enorm gestegen energie- en grondstoffenkosten, gecombineerd met een terugval van het aantal orders.

Bron: Noordhollands Dagblad van 24 januari 2023

Downloads

Download hier onze presentatie

Aankomende evenementen

Lunchbijeenkomst: Samen reststromen inzamelen op de Trompet


Lunchbijeenkomst: Doe mee en scheid en upcycle uw reststroom

IJmond Energiek 2040-2050

Provinciaal Havendebat (onder voorbehoud)

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo