Haprotech heeft in coronatijd veel veranderingen meegemaakt
Vanwege de vakantiesluiting is het stil in de praktijkruimte van het Velsen-Noordse Lashuis Haprotech, waar, wanneer er gewerkt en geleerd wordt, het naar smeltend staal ruikt. Leerlingen krijgen hier een opleiding voor het officiële NIL-lasdiploma.
Haprotech wordt geleid door een tweekoppige directie: Diane Schoorl en Raymond Brand. ,,We hebben de taken verdeeld”, zegt Brand. ,,Ik ben verantwoordelijk voor het technisch en commerciële gedeelte van onze opleidingen en het uitzendbureau. Diane houdt zich bezig met alle P en O-zaken, algemene zaken en de financiën.
Schoorl: ,,We hebben een taakverdeling, maar daarbij overleggen we veel, zeker als er belangrijke besluiten genomen moeten worden. We hebben korte lijnen en zijn volledig complementair. Dat werkt goed.”
,,We bieden lassen in de breedste zin van het woord aan”, gaat Brand verder. ,,We hebben handvaardigheidsopleidingen TIG, MAG, MIG en Elektroden, voor alle certificeringen en we doen consultancy.”
Tekort
Brand vertelt dat er voor corona bij bedrijven een tekort aan ervaren lassers was: ,,En dat bracht met zich mee dat er een grote vraag naar die ervaren krachten was.”
,,En daarom was het zo zuur dat we in maart de deuren moesten sluiten”, vult Schoorl aan. ,,We hadden met 2019 een uitstekend jaar achter de rug, en 2020 beloofde nog mooier te worden. Januari en februari waren beter dan vorig jaar.”
Ze vertelt dat Haprotech nu ’een zesde van het jaar kwijt is qua omzet’. ,,En voordat je weer goed bent opgestart, ben je zo twee maanden verder. Bij elkaar zijn er zo’n vier maanden weg als je het vergelijkt met een normaal jaar.”
Brand: ,,En vanaf de bedrijvenkant merk je dat er terughoudendheid is met het doen van investeringen. Bedrijven doen alleen de noodzakelijke investeringen zolang er nog geen stip aan de horizon is. Zolang er onzekerheid is en angst blijft regeren, merken wij dat ook. Gelukkig doen werkgevers wel investeringen op het gebied van de noodzakelijke certificaten en opleidingen. ’’
Mondkapje
Hoe het nu gaat?
Brand: ,,We hebben het voordeel dat je bij ons alleen in een hokje met een helm op last. In die zin denk ik dat het hier veiliger is dan bij de meeste bedrijven. En het is zaak voor de docent om afstand te houden. Je kunt niet meer zomaar op iemand afstappen. Dat moet je nu eerst vragen. En wie wil, zet een mondkapje op in de ruimte. Al hebben we dat niet verplicht gesteld.”
Schoorl: ,,Bij onze uitzendtak hebben we tijdelijk een groot negatief verschil met voor corona gemerkt. Het aantal uitzendingen van bijvoorbeeld de lassers was bijna gehalveerd. Dat kwam omdat bedrijven tijdelijk geen mensen van buiten meer wilde hebben en onzeker over de toekomst zijn. En wat je nu weer ziet, is dat het aanbod van kandidaten weer groter wordt. Eerst was er een grotere schaarste, en nu kunnen we weer meer selecteren op kwaliteit van de vakmensen.”
Herstart
Ook op het gebied van de opleidingen veranderde er het een en ander. Brand: ,,We hebben de avondopleiding dit voorjaar stopgezet, en inmiddels begin mei weer herstart. Met creativiteit en aanpassing hebben we deze toch nog voor de zomervakantie afgerond.
Schoorl: ,,De avondopleiding heeft het goed gedaan. We hadden hetzelfde slagingspercentage als vorig jaar.”
Schoorl vertelt dat al met al de start van de nieuwe opleidingen, die eind augustus beginnen, niet in het gedrang komt.
En er is een verrassend aanbod van kandidaten dat zich bij Haprotech heeft gemeld: ,,Wat we verwachten, is dat mensen afkomstig uit branches waar klappen zijn gevallen, zoals bijvoorbeeld de horeca en de cultuursector, via leerwerktrajecten zullen worden omgeschoold. Wij werken daarin samen met diverse gemeenten en sociale partners.”
Optimistisch
Brand heeft vertrouwen in de toekomst, zegt hij. ,,Ik ben van nature een optimistisch mens. Dit gaat ook weer voorbij en dan verwacht ik ook een snel herstel van de economie. Dat is ook gunstig voor ons.”
Bron: Dagblad Kennemerland van 12 augustus 2020, door Kees de Boer
Foto: Heleen Vink