Op de foto; Een brede delegatie van het bedrijfsleven overhandigt aan het provinciaal bestuur van Noord Holland een manifest om het regionale belang van Tata en de voortgang van de vergroeningsplannen nog eens te onderstrepen. Van links naar rechts: Theo Koster (IJPOS), Patrick Swart (Techport), Leen Wisker (namens OV IJmond en Economisch Forum Holland boven Amsterdam), gedeputeerde Esther Rommel, gedeputeerde Jeroen Olthof, Rogier Krabbendam (VNO-NCW West) en Arnoud Verhage (ORAM).
Het aangekondigde verlies van 1600 voltijdbanen bij Tata Steel in IJmuiden is een ingrijpende maatregel die grote impact heeft op het bedrijf, de medewerkers, hun gezinnen en de regio. De oorzaken zijn bekend: China verkoopt staal tegen dumpprijzen; de energiekosten zijn in Nederland uitzonderlijk hoog; de vraag naar staal is voor een deel ingezakt en Trump draagt ook hier zijn destructieve steentje bij met importtarieven. Maar ook zijn eigen organisatiekosten van Tata te hoog. Ingrijpen is dus onvermijdelijk.
Het is goed om nog eens te benadrukken dat Tata niet op zichzelf staat. Het maakt deel uit van een omvangrijk, samenhangend ‘ecosysteem’ van innovatieve maakindustrie, onderwijsinstellingen, toeleveranciers, logistiek en het brede mkb. Als het slecht gaat met Tata, gaat het dus ook slecht met de hele regio. Niet alleen met het bedrijfsleven, maar met de hele samenleving.
Friso de Zeeuw, voorzitter van het Economisch Forum en Leen Wisker voorzitter van OV IJmond: ‘Het complete regionale bedrijfsleven steunt daarom Tata, zeker ook in deze moeilijke tijden. Wij pleiten ervoor om de vergroeningsplannen onverminderd en met kracht voort te zetten, met actieve steun van de rijksoverheid. In het belang van de regio en de strategische autonomie van Nederland. Over de rol van het provinciaal bestuur zijn wij niet bijzonder tevreden: die focust volledig op strikte handhaving van milieuvoorschriften en zou meer op moeten komen voor de economische belangen van het bedrijf, de werknemers en de toekomst van het hele ecosysteem in transitie.’