OV IJmond Nieuws

Bedrijfsborrel bij ProFhire woensdag 11 mei jl.

Theatertechnieken in dienst van veiligheid

Je doet de deur van de meterkast open … BOEM!

P1010656

Uit een meterkast bij ProFhire in Velserbroek klinkt een vreemd geluid. Even kijken wat er aan de hand is. BOEM! En meteen een vuurbal en heftige rookontwikkeling. Gerard van Gelder is de enige die niet schrikt. Hij is gastheer van de OV IJmond-bedrijfsborrel die bij zijn bedrijf plaatsvindt en hij trakteert de aanwezigen op een zeer tot de verbeelding sprekende kennismaking met wat ProFhire doet: integrale veiligheid op maat gemaakt voor organisaties en bedrijven.

Van Gelder is 31 jaar brandweerman, een groot deel van die jaren als bevelvoerder. Zijn advies bij het incident: ‘Open een deur op de juiste manier en zorg er altijd voor dat je hem tussen jou en een mogelijk vuur houdt.’

Negentien jaar geleden heeft hij ProFhire in Velserbroek opgericht. Alles wat brandveiligheid ten goede komt, wordt daar interactief onderricht. En dergelijke praktische trainingen kunnen waar dan ook in Nederland net zo spectaculair in company worden gedaan. Advisering, begeleiding en implementatie van oplossingen voor veiligheidsrisico’s zijn de andere ‘poten’ van het bedrijf. Vaak worden daarvoor op maat gemaakte ontruimingsplattegronden gemaakt en geoefend met bijvoorbeeld de BHV’ers. De trainingen van ProPhire worden altijd verzorgd door deskundigen, zoals brandweerlieden en ambulancemedewerkers. Zodoende kan er zelfs advies worden geven over wat te doen als iemand met zijn vingers in een cirkelzaag terecht is gekomen tot en met hoe een AED-defibrillator moet worden ingezet.

De tv in de fik en de bank in de hens

P1010653

Met een tablet in de hand bestuurt Van Gelder tijdens de rondleiding de lichteffecten en geluidsfragmenten. Qua licht zijn het DMX-gestuurde effecten, gebaseerd op de meest geavanceerde theatertechnieken. Hij zet onverwacht de afzuigkap in de keuken in brand. Amper ‘geblust’ gaat in de aanpalende woonkamer de tv in de fik en even later staat de bank er in de hens. Gelukkig is Van Gelder bij alles ‘brand meester’, want afgeleid door babygehuil en hondengeblaf drommen we al naar de slaapkamer waar een omgevallen lamp het beddengoed vlam heeft doen vatten.

P1010658

Komt zij nu uit die slaapkamer of uit het naastgelegen kantoor? De vrouw heeft venijnige brandwonden aan handen en onderarmen en schreeuwt om hulp. De rondgeleiden aarzelen, ProFhire zou vast in een oplossing hebben voorzien. Maar wat doe je als toeschouwer van een drama in het echt? Het zet aan tot denken en handelen. Het slachtoffer wordt door een van de gasten naar de dichtstbijzijnde kraan meegenomen, zodat zij haar wonden onder een lauwwarme straal kan houden. Lauwwarm blijkt het beste, maar wanneer niet voorhanden, beter koud water dan niets.

Is er brand in de cv-ketel, dan moet je het gas afsluiten. ‘Maar waar zit die gaskraan ook alweer’, houdt Van Gelder de bezoekers voor. En dan blijkt dat de meesten zich subiet afvragen waar die zich in hun huis bevindt, velen weten dat op hun bedrijf al helemaal niet.

Blusapparaten

P1010673

Op het buitenterrein kan door enthousiastelingen worden geprobeerd om met verschillende blusapparaten al dan niet heftige branden te bestrijden. In de meeste gevallen gaat de voorkeur uit, zo wordt ons verteld, naar schuimblussers. CO2-blussers zijn vooral handig in een omgeving met veel elektrische apparaten. In alle gevallen gaat het erom het vuur te isoleren van zuurstof, maar vrijwel elk blusapparaat is slechts 30 seconden bruikbaar. Vuur grijpt snel om zich heen, het is dus zaak om snel en adequaat te kunnen handelen. En dat is waar ProFhire zich met raad en daad voor inzet.

Toekomst bedrijventerrein Velserbroek

In zijn intro heeft Ton van der Scheer bij het bedrijfsbezoek aan ProFhire een speciaal welkom gericht aan de nieuwe leden. Voorts heeft hij de aanwezigen attent gemaakt op het onderzoek naar de toekomst van het Velserbroekse bedrijventerrein, waarbij wordt gekeken naar duurzaamheid, bereikbaarheid en parkeren en naar het economische profiel.

Duurzaamheid zal er op basis van een 0-meting vooral in het teken staan van energiebesparing volgens de Greenbizz-formule. PWN heeft aangekondigd een groot investeringsproject in zonnepanelen te starten en wil anderen daarvan mee laten profiteren. ‘Als de bankrente niks meer oplevert, dan zorgen zonnepanelen wellicht voor een aardig rendement’, aldus Van der Scheer.

Op 31 mei zal van 17:30 tot 19:30 een brainstormsessie plaatsvinden bij Pre-Wonen om ideeën en wensen voor een economisch profiel te inventarisen. Belangstellenden kunnen zich zowel voor deze sessie als voor meer informatie over het PWN-zonnepanelenproject aanmelden bij bestuurslid Vincent Klopper.

Klik hier voor alle foto’s.

Downloads

Download hier onze presentatie

Aankomende evenementen

10e Algemene Ledenvergadering

Haringparty @ Vishal IJmuiden

Business Volleybal Cup

ZomerBBQ

Ledenlunch met Raymond Mens

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo