OV IJmond Nieuws

AYOP stakeholdersessie 15 november: Regionale offshore Businesskansen

In tegenstelling wat mensen denken, loopt Nederland niet bepaald voorop in de energietranisitie en CO2 reductie. De impact van het nieuwe klimaatakkoord wordt daarom zo groot. In de race naar CO2 reductie, en de urgentie daarvan gaat elektrificatie en wind op zee een belangrijke rol spelen. Grootschalige oplossingen zijn nodig voor grootschalig gebruik, en dat zien we ook terug in de elektriciteitsvraag van industrie in het Noordzeekanaalgebied. De vraag gaat groeien, en wordt nog groter omdat de fossiele opwekking gaat afnemen tot 2030.

Wind op zee is dé grootschalige oplossing voor deze vraag naar duurzaam opgewekte grote hoeveelheden elektriciteit. De plannen van de Nederlandse overheid voor de uitrol hiervan -bouw van windparken- ligt vast tot 2030. Dat betekent ten opzicht van wat er nú staat voor onze kust is dat een 32x keer zo veel! De enige verandering die het klimaatakkoord kan leveren is dat er nóg meer wind op zee komt.

Als regio waar vanuit de eerste drie Nederlandse offshore windparken en het windpark in het IJsselmeer is gebouwd, is de uitgangspositie uitstekend. De opgedane kennis en ervaring, de rijke schakering aan toelevering, innovatie, geografische locatie en potentie van de arbeidsmarkt maakt het interessant om bouw en onderhoud van windparken vanuit deze regio te doen. Naast een bijdrage aan de regionale energietransitie, is het mogelijk om een deel van de ruim 500 miljoen euro aan onderhoud in 2030 of van de 4,8 miljard euro aan installatie naar ons toe te trekken. Dat gaat veel verder dan de haven-gebonden activiteiten, denk aan composietkennis, sensortechnieken en het analyseren van data en (onderhoud)toepassingen uit andere sectoren. Inmiddels lopen er al wat gesprekken rond het windpark Hollandse Kust Zuid 1&2.

Daar hebben we ruimte en infrastructuur voor nodig (bijvoorbeeld de Energiehaven), en dat we het belang zien als regio en dit gezamenlijk oppakken.

Presentatie van deze bijeenkomst: Regionale offshore Businesskansen_incl nieuwe cijfers

Nieuwsgierig wat er voor jou in zit of vragen naar aanleiding van de presentatie, neem contact met me op dorothy@ayop.com.

Downloads

Download hier onze presentatie

Aankomende evenementen

Haringparty

Havenfestivalborrel


Ontwikkelingen Bazaarstad

Uitreiking Duurzaamheidsaward (organisatie i.s.m. OD IJmond)

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo