Heemskerks bedrijf werkt aan fraudebestendige consumptiemunt
VanDerEng Labels uit Heemskerk heeft als eerste bedrijf het Kennisvoucher Techport ontvangen. Deze regeling is bedoeld om de innovatiekracht van de maakindustrie in de IJmond te versterken. VanDerEng werkt aan een fraudebestendige consumptiemunt voor evenementen. Hiervoor ontvangt het bedrijf een innovatiekrediet van 5.000 euro. Dit bedrag is te besteden aan de inhuur van externe kennis, die nodig is om de nieuwe munt uiteindelijk te kunnen produceren.
Techniek Campus Techport, het samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden in de IJmond, wil ondersteuning bieden bij het wegnemen van obstakels in het innovatieproces. ‘Bedrijven in de maakindustrie richten zich op het produceren en verkopen van hun kernproducten’, aldus projectleider Gerik ten Berge. ‘Het starten van een zoektocht naar nieuwe producten, processen en diensten krijgt daardoor niet altijd prioriteit. Daarnaast levert innovatie op korte termijn vaak niets op en kost het alleen maar geld. Daarom zijn wij gestart met een kennisvoucherregeling voor het midden- en kleinbedrijf in de maakindustrie. Feitelijk is het een duwtje in de rug voor ondernemers om aan de slag te gaan met innovatie. En dat is hard nodig. De maakindustrie is de motor van de economie in de regio en de mondiale ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld materiaalgebruik en ict gaan razendsnel. Het is zaak dat de bedrijven in de IJmond concurrerend kunnen blijven.’
VanDerEng Labels, een bekende naam in de evenementenbranche, werkt aan een fraudebestendige consumptiemunt die deels wordt gemaakt van restmateriaal. Het gaat om een uniek product dat in Nederland nog niet bestaat. De innovatieve kennis die wordt opgedaan, kan op termijn ook worden toegepast op de industriële labels en polsbandjes die VanDerEng produceert. Directeur Ernst de Haas: ‘Aangezien wij in een volstrekte niche opereren, moeten wij al onze machines ofwel geheel zelf bouwen of modificeren. Dat kost enorm veel geld en daarom is dit krediet van harte welkom. Daarnaast biedt dit concept de mogelijkheid om ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden. Dat vinden wij ook belangrijk.’ De Haas deed inspiratie op tijdens één van de innovatietafels van Techport Industries, waar ondernemers uit de maakindustrie elkaar ontmoeten en ‘out of the box’ nadenken over gezamenlijke kansen.
De kennisvoucherregeling is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Velsen, Beverwijk en Heemskerk. ‘Het is een goede zaak dat wij met elkaar kleine en middelgrote bedrijven in staat stellen om zich verder te ontwikkelen’, aldus wethouder Marieke van Dijk van de gemeente Heemskerk. ‘Uiteraard ben ik trots dat VanDerEng het eerste bedrijf is dat in aanmerking komt voor het innovatiekrediet. Ik weet zeker dat hier iets moois uit voortkomt en dat het de maakindustrie in de IJmond een positieve impuls geeft.’
De uitreiking van het eerste kennisvoucher vond plaats in het bijzijn van de wethouders Arjen Verkaik (Velsen), Tim de Rudder (Beverwijk) en Marieke van Dijk (Heemskerk).
Meer weten? Kijk op www.techport.nl > bedrijven > regeling kennisvouchers