Voor de kust van Noord–Holland bevinden zich het OWEZ windmolenpark met 36 windmolens en het Prinses Amaliapark met 60 windmolens. De totale capaciteit van beide offshore windparken is 228 Mw. Op dit moment vindt de bouw plaats van het derde offshore windmolenpark Luchterduinen voor de kust van Zandvoort. Dit park krijgt met 43 windmolens een capaciteit van 129 Mw.
Vestiging MHI Vestas Offshore en Eneco.
Voor de huisvesting van een derde onderhoudsteam heeft MHI Vestas Offshore recent een uitbreiding van de bedrijfshal en kantoor in gebruik genomen. Eneco heeft voor het onderhoud van het Prinses Amaliapark en voor de aansturing van de nieuwbouw van het park Luchterduinen ook haar intrek genomen in een kantoor met bedrijfshal in de IJmondhaven.
Nieuwe faciliteiten voor aanlanding van windcats.
Omdat het vervoer van medewerkers van onderhouds- en energiebedrijven van en naar de offshore windmolenparken door al deze ontwikkelingen fors toeneemt, heeft Zeehaven IJmuiden N.V. drie boatlandings gerealiseerd voor MHI Vestas Offshore en Eneco. De opdracht hiertoe van Zeehaven IJmuiden N.V. is met grote deskundigheid uitgevoerd door Aannemersbedrijf De Boer & De Groot uit Harlingen. Voor de realisatie van de boatlandings is een bestaand deel van de Monnickendamkade in de IJmondhaven verhoogd en is er achter de verhoogde kade een prefab rijdek aangebracht voor kleine voertuigen en heftrucks. Aan de verhoogde kade zijn de boatlandings gemonteerd. Bij iedere boatlanding is een nieuwe bovenloopkraan geïnstalleerd voor het van en aan boord hijsen van gereedschap en materialen. Er zijn twee kranen aangebracht met een hijscapaciteit van 500 kg en één kraan met een hijscapaciteit van 1.000 kg. Het geheel is afgewerkt met nieuwe verlichting en om veilig op en af te kunnen stappen en veilig te kunnen werken bij de nieuwe voorziening, is het terrein rondom van leuningwerk en geleiderails voorzien. Deze nieuwe boatlandings maken een veilige en vlotte overstap van kaden naar de windcats mogelijk. Windcats zijn zogenaamde ‘crewtransfer vessels’ die rechtstreeks fysiek contact maken met de boatlanding c.q. het landingsplatform. Om de golfbewegingen te compenseren, draait de aandrijving van het schip op volle kracht, waardoor het als het ware tegen de boatlanding c.q. op zee aan het platform stabiel in positie blijft.
Goed jaar voor Amalia windmolenpark IJmuiden.
Het Prinses Amalia windpark heeft opnieuw een prima jaar achter de rug, zo maakte eigenaar Eneco op 12 januari 2015 bekend. De maanden januari, februari en december van 2014 belanden met een productie van meer dan 30 % boven de verwachting zelfs in de top vijf van beste maanden van het windmolenpark dat sinds juli 2008 operationeel is. Naast de stabiele hoge jaarproductie valt ook de hoge beschikbaarheid van de windmolens op: gemiddeld rond 98 %. Bovendien is de productie van wind op zee, ondanks fluctuaties op maandbasis, op jaarbasis opvallend stabiel:
De afgelopen jaren was de variatie in de jaarlijkse productie slechts twee procent.
Zeehaven IJmuiden N.V. ziet goede perspectieven voor Offshorewind in het Noordzeekanaalgebied.
Het besluit van Minister Kamp om drie grote gebieden aan te wijzen voor offshore windmolenparken is goed ontvangen in IJmuiden. Met name de respectievelijke bouw van 700 Mw in 2017 en 700 Mw in 2018 voor de kust van Zuid – Holland en de realisatie van 700 Mw voor de kust van Noord – Holland in 2019 biedt goede kansen voor Zeehaven IJmuiden N.V. en voor de in de regio gevestigde gespecialiseerde bedrijven.
foto’s: Zeehaven IJmuiden N.V. / Reinder Weidijk