OV IJmond Nieuws

Ruim vier miljoen EU subsidie voor JTF IJmond projecten

Tijdens een goed bezochte lunchbijeenkomst van de Ondernemersvereniging IJmond (OVIJmond) in Wijk aan Zee is meer dan 4 miljoen euro EU subsidie uit het Just Transition Fund toegekend aan drie projecten in de IJmond.

De subsidietoekenning kreeg een feestelijk tintje door de uitreiking van symbolische cheques. Aan het verkrijgen van subsidie zit altijd de nodige voorwaarden waaraan projecten moeten voldoen. De cheques geven een officieel karakter aan de toekenningen.

Project IJmond Circulair

Jeroen Verwoort, wethouder van Velsen gaf een cheque van € 528.208 euro aan Anne Twilt, projectleider en werkzaam bij Omgevingsdienst IJmond. Het project IJmond Circulair is een samenwerkingsverband met Greenbiz IJmond en het Nova College in Beverwijk. IJmond Circulair wil met een groot aantal activiteiten het MKB prikkelen en stimuleren om circulaire bedrijfsprocessen op te schalen. Veel MKB-bedrijven hebben moeite met het organiseren van een circulaire bedrijfsvoering. Er is vaak onvoldoende kennis binnen het bedrijf beschikbaar en het kost tijd, geld en mankracht om uit te zoeken wat de voordelen van een innovatie voor het bedrijf zijn.

Als wethouder en voorzitter van de Regionale Stuurgroep JTF IJmond gaf Jeroen Verwoort aan blij te zijn met de hulp en inzichten die het project geeft aan ondernemers. “Natuurlijk zien de ondernemers het maatschappelijke belang van een circulaire economie in, maar commercieel moet er sprake zijn van een win-win situatie. Als de financiële consequenties onduidelijk en té risicovol zijn, wordt de bedrijfsvoering niet aangepast en dat is een gemiste kans.”

Project Kust Kracht

Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, overhandigde een € 2.765.497 cheque aan Nikki Spil, initiatiefneemster van het project Kust Kracht van de organisatie Holdfast en Stipe. Het plan is om in Beverwijk een zeewierraffinaderij te bouwen. Hier worden biostimulanten en vezels geproduceerd uit gestrand zeewier aan de kust wat andere partijen in de zeewierindustrie niet gebruiken. Voor Kust Kracht is dit aangespoelde zeewier een grondstof voor de productie van halffabricaat voor de maakindustrie.

Esther Rommel zei hierover: “Kust Kracht ontwikkelt een volledig circulaire productiemethode met CO₂-reductie. Ook heeft het project de ambitie om forse aantallen werknemers in de keten op te leiden en het ondersteunt 36 leerplaatsen.” 

Project Duurzaamheidspaspoort as-a-service

Leen Wisker reikte als voorzitter en gastheer van OV IJmond een cheque uit van € 993.600 aan  projectleider Wouter Beek van het project Duurzaamheidspaspoort as-a-service. Het is een innovatieve ontwikkeling van een informatietool van belangrijke data met betrekking tot een product en de herkomst van de materialen van dit product.

Leen Wisker complimenteerde de projectleiders voor het feit dat dit IT project vooruitloopt op EU regelgeving die in 2026 van kracht wordt.

JTF-IJmond – Ontdek wat Europees geld aan kansen biedt! (kansenvoorwest.nl)

Downloads

Download hier onze presentatie

Aankomende evenementen

Bedrijfsbezoek WerkgeversServicePunt

Padellen bij Clubhouse Padel

Ondernemen met impact met uitreiking Ondernemersaward

Borrelbijeenkomst

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo