OV IJmond Nieuws

AYOP breidt werkgebied uit met Den Helder

Op de foto staan: vlnr Dionne Ruurda (directeur AYOP), Hester van Buren (wethouder Amsterdam), Fotigui Camara (wethouder Den Helder), Esther Rommel (Gedeputeerde Provincie Noord-Holland), Jeroen Verwoort (wethouder Velsen), Peter van de Meerakker (directeur Zeehaven IJmuiden N.V.), Koen Overtoom (directeur Port of Amsterdam) en Kees Turnhout (directeur Port of Den Helder).

AYOP, de netwerkvereniging van offshore energie in Noord-Holland, breidt haar werkgebied uit met Den Helder. Hier werd op 10 september 2024 tijdens de Offshore Experience in Den Helder feestelijk bij stilgestaan.

Drie havens, één missie

De ontwikkelingen en Nederlandse ambities op het gebied van energieopwekking op zee zijn enorm groot. Samenwerking tussen de Noord-Hollandse havens is daarom cruciaal, ziet ook Kees Turnhout, directeur van Port of Den Helder: “De forse groei van het aantal offshore windparken voor de kust van Noord-Holland is een enorme kans voor de Noord-Hollandse havens. Geen enkele haven kan al dat werk in z’n eentje aan, dus samenwerking is de weg. Samen zijn we sterker.”

Waar voorheen soms nog sprake was van onderlinge concurrentie tussen de havens, is de samenwerking door de ontwikkelingen van de laatste jaren steeds intensiever geworden. De havens overleggen over ruimtegebruik, werken samen bij vestiging van nieuwe bedrijven (zowel nationaal als internationaal) en presenteren zich gezamenlijk op beurzen. De stap om het werkgebied van netwerkvereniging AYOP uit te bereiden is dan ook een logische. “AYOP is een fantastisch netwerk van bedrijven, (lucht)havens, overheden, kennisinstellingen en scholen, waarin we de krachten kunnen bundelen. Als Port of Den Helder dragen we daar graag ons steentje aan bij.”, aldus Kees Turnhout.

Betere bediening van de offshore energiemarkt

Door de krachten te bundelen, kan de netwerkvereniging de markt beter bedienen, zegt Peter van de Meerakker, voorzitter van AYOP: “Als vereniging van én voor leden, is het doel van AYOP om zoveel mogelijk werkzaamheden en bestedingen voor offshore energie te laten landen in ons netwerk. We bevinden ons in een groeiende markt, waarbij het ‘alle hens aan dek’ is om onze opdrachtgevers te bedienen. Samen met de bedrijven, overheden en kennisinstellingen uit Den Helder en de Kop van Noord-Holland kunnen we vanuit de regio de markt voor de Hollandse Kust nog beter gaan bedienen.”

Goed nieuws voor de economie en energietransitie

Ook de provincie Noord-Holland juicht samenwerking toe en onderschrijft het belang om de handen ineen te slaan. Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Ruimtelijke Ontwikkeling, Economie, Havens en Recreatie zegt hierover: “De provincie juicht de samenwerking van harte toe. Dat is niet alleen goed nieuws voor de havens zelf, maar ook voor de economie en energietransitie, in onze provincie en ver daarbuiten.”

Een aangepast logo

AYOP staat voor Amsterdam IJmuiden Offshore Ports. Door het uitbreiden van het werkgebied voert AYOP voorlopig de naam AYOP: Offshore Energy Association. Dit uit zich in een aangepast logo. Als ondertitel staan de drie plaatsnamen Amsterdam, Den Helder en IJmuiden van het werkgebied op alfabetische volgorde.

Over AYOP

AYOP is van origine een netwerkvereniging van bedrijven in het Noordzeekanaalgebied, die nu dus is uitgebreid naar de Kop van Noord-Holland. Onder de leden bevinden zich bedrijven, lokale en regionale overheden en kennis- of onderwijsinstellingen die betrokken zijn bij de offshore energiesector. De leden zijn experts op diverse gebieden in de sector, ‘van zeewier tot helikopter’. Lees meer over AYOP op www.ayop.com.

Downloads

Download hier onze presentatie

Aankomende evenementen

Ledenlunch met Raymond Mens

Bezoek aan de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Bedrijfsbezoek IJMOND Werkt!

Ondernemen met impact met uitreiking Ondernemersaward

Borrelbijeenkomst

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo