Een beetje gestoei voor de foto. Wie komt waar te staan? Maar uiteindelijk poseren Paul, Pierre, Robin en Jurjen naar tevredenheid van de fotograaf voor de camera. „Of wij wel eens ruzie maken?”, herhaalt een van hen de vraag van de verslaggever. „Voortdurend”, lacht de ander. En een derde: „Nee, dat kan ook niet.” Want Paul Welp, Pierre Jonker, Robin ’t Hart en Jurjen Brekeveld zijn sinds kort eigenaar van Harsveld Apparatenbouw in Velsen-Noord.
Met z’n vieren zijn zij vanaf vorige week de opvolgers van Aart Kramers (directeur productie) en Rob de Visser (algemeen-directeur). De laatste twee hebben hun functie neergelegd en de aandelen verkocht aan het viertal. „Officieel hebben we hier niets meer te zeggen”, lacht De Visser, sinds 1993 werkzaam bij het bedrijf.
En zijn collega Kramers: „Maar we blijven in elk geval het komende jaar een paar dagen per week werkzaam bij Harsveld. Adviezen geven aan onze opvolgers en dergelijke.”
Kramers, nu 60 jaar, heeft een 42-jarige loopbaan bij het Velsen-Noordse bedrijf achter de rug. „Ik ben hier begonnen als leerling van achttien jaar. Dus reken maar uit.”
Bedrijfscultuur
Volgens de (ex-) directieleden zijn de meeste van de pakweg 55 tot 60 personeelslieden al vele jaren in dienst van het familiebedrijf. De Visser: „We hebben een eigen bedrijfscultuur. Dat wil zeggen: het gaat ons om kwaliteit van de producten en om de mensen. Niet in eerste instantie om een hoog rendement, maar om een mooi bedrijf. Daarom zijn we ook niet in zee gegaan met een grote partij.”
Zoals algemeen bekend is de vraag naar technisch personeel groot. Om de werknemers te binden hebben De Visser en Kramers enige tijd geleden besloten tot de verkoop van hun aandelenpakket aan de vier geselecteerde werknemers, eerst in 2021 een klein gedeelte en nu dus de volle honderd procent.
De gebouwen blijven overigens wel in bezit van de voormalige directie. Het van 1919 stammende bedrijf – oorspronkelijk smederij Bak – werkt veel voor het staalbedrijf, achtereenvolgens Hoogovens, Corus en het huidige Tata Steel.
Symphony Wave Power
Maar het heeft ook veel andere opdrachtgevers in bijvoorbeeld de chemie en petrochemie. Een actueel in het oog springend project is ’Symphony Wave Power’: het winnen van stroom uit de getijden op zee. Op de zeebodem staan gigantische palen die zijn te vergelijken met een fietspomp: een soort buis met daaromheen een omhulsel.Bij elke golf wordt het buitenste gedeelte ingedrukt via een enorme veer. In de kolom zit een vloeistof die een turbine laat draaien. De opgewekte stroom verdwijnt in een kastje op de bodem en via een enorme kabel komt de elektriciteit aan wal.
Werknemers van Harsveld zijn momenteel druk bezig met het maken van onderdelen van de paal. Harsveld is overigens één van de vijf aandeelhouders van ’Symphony Wave Power’. Volgend jaar maart wordt een compleet systeem in elkaar gezet en getest op de locatie van Harsveld. Mogelijk het jaar daarop wordt het systeem getest in Schotse wateren.
De nieuwe leiding ziet het project als een goed voorbeeld hoe het bedrijf inhaakt op de energietransitie: een alternatief voor fossiele brandstoffen. Paul Welp: „Bij Tata Steel staat het een en ander te gebeuren om uiteindelijk groen staal te produceren. Wij kunnen het bedrijf daarbij ondersteunen.”
Duikboten
Het is niet alleen groen staal waar Harsveld zich mee bezighoudt. De nieuwe mede-eigenaar Pierre Jonker geeft een voorbeeld: ,,We maken bijvoorbeeld ook chassis van duikboten voor plezierjachten. Maar ook projecten op de energiemarkt, zoals waterstof. Zo blijven we zo actueel mogelijk.”
Op de foto: De nieuwe leiding. Vanaf links: Robin ’t Hart, Paul Welp, Jurjen Brekeveld en Pierre Jonker. Bron: Dagblad Kennemerland van 20 december 2023 door Pieter van Hove
FOTO RONALD GOEDHEER.