’Dat extra weekje heeft de nieuwe haring goed gedaan’

De Halkade nummer vier in IJmuiden raakte donderdagmiddag vanaf 16 uur snel vol met leden van OV IJmond. Zij waren uitgenodigd voor de jaarlijkse haringparty.

Het was nog even spannend of het feestje in IJmuiden op de geplande datum door kon gaan, omdat de haring nog niet vet genoeg was. De Nederlandse Haringgroothandelsvereniging besloot daarom begin deze maand het haringseizoen een week later te openen, namelijk op 22 juni. Precies op tijd zodat ondernemersvereniging OV IJmond haar bezoek met kakelverse Hollandse Nieuwe kon verwelkomen.

Vettig

„Lekker romig en vettig”, vinden Daan van Es en Edwin Dierckxsens. De twee collega’s pakken, in tegenstelling tot veel andere gasten, de haring bij de staart om de vis traditiegetrouw met de hand te eten. Van Es: „Ik ben geboren en getogen in IJmuiden. Edwin en ik werken in Hoofddorp en wandelen in onze pauze vaak naar de visboer daar. We eten wel vijf keer per week haring. Gezond en lekker.” „Maar zo aan het eind van de lente en in de zomer, smaakt ’ie het best”, vult Dierckxsens aan.

Het extra weekje heeft de vis volgens organisator Ron Mellies goed gegaan. „Wij plannen de haringparty altijd een week na de eerste veilig. Die was uiteindelijk, na het weekje uitstel, donderdagochtend in Scheveningen. Normaal mag je de haring dan pas de volgende dag verkopen, maar wij geven de vis weg. We mochten onze partij dus houden.”

Los van de Hollandse Nieuwe met ui konden de ondernemers hun vishart ophalen met viscurry, bouillabaisse, pepermakreel, gerookte zalm, verse oesters met bubbels van Proseccano en sushi (onder andere met haring) van Hokkai.

Bron: Noordhollands Dagblad van 24 juni 2023 

Foto: Reinder Weidijk

Bekijk hier alle foto’s

Downloads

Aankomende evenementen

Nieuwjaarsreceptie / Walking Dinner

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo