Overname van Kloosterboer afgerond

Ruim vier maanden na de aankondiging is de overname van logistiek dienstverlener Kloosterboer (met vestigingen in onder meer IJmuiden en Velsen-Noord) door branchegenoot Lineage Logistics LLC officieel afgerond. Het nieuwe concern heeft nu een groot internationaal netwerk in belangrijke Europese markten als Frankrijk en Duitsland, zo maakt de Amerikaanse multinational in een persbericht bekend. ’Hierdoor kunnen we onze klanten in Europa en de rest van de wereld nog beter bedienen” aldus Lineage-topman Harld Peters.

Lineage heeft meer dan 375 vestigingen met een totale capaciteit van zo’n 57 miljoen kubieke meter, verspreid over achttien landen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Kloosterboer heeft 900 medewerkers en elf vestigingen verspreid over Nederland, Frankrijk, Duitsland, Canada en Zuid-Afrika, met een totale capaciteit van 6,4 miljoen kubieke meter met de focus op havenactiviteiten. Kloosterboer heeft ook diensten als expeditie, douane-expeditie, het blenden van vruchtensappen, containerafhandeling en intermodaal transport (verschillende vervoersmiddelen).

Netwerk

De Europese activiteiten van Lineage zijn in Nederland (Amsterdam), met een netwerk dat zich uitstrekt over België, Denemarken, Noorwegen, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Met de faciliteiten van Kloosterboer zullen de Amerikanen Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika aan de lijst toevoegen. De vestigingen van Kloosterboer aan de oostkust van Canada vullen de bestaande activiteiten van Lineage in Montreal en Ontario aan.

Kloosterboer is 95 jaar geleden begonnen als groenten- en fruithandel in het Noord-Hollandse St. Pancras. In de loop der jaren heeft de handel zich ontwikkeld tot een concern met negen locaties in Nederland (waaronder onder meer in Rotterdam, IJmuiden en Velsen-Noord) en vestigingen in onder meer Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika.

De vier broers Kloosterboer – die de leiding hebben over het concern – blijven na de overname betrokken bij de onderneming. Ze nemen ook aandelen in het Amerikaanse bedrijf. Overgenomen te worden in plaats van zelf overnemen, het is ongetwijfeld even wennen. Na een vraag uit de markt besluit oprichter Klaas Kloosterboer voedselproducten op te slaan in koel- en vrieshuizen. Het eerste vriesveem komt te staan in Elst, al snel volgen Etten-Leur en Rotterdam.

Lijndienst

Daarna komt in 1982 een koel- en vrieshuis in Vlissingen en krijgt het concern in de jaren ’90 ook in IJmuiden voet aan wal. IJmuiden ontwikkelt zich tot eindbestemming en doorvoerhaven, bijvoorbeeld de lijndienst Alaska-IJmuiden. Ook de Noord-Duitse havenstad Bremerhaven is steeds meer een logistiek draaipunt. Vooral bevroren goederen uit landen buiten de Europese Unie worden daar opgeslagen. In de omgeving van Bremerhaven zitten veel grote verwerkingsfabrieken (onder meer van Iglo) waar van de vis (naast pollock ook kabeljauw) vissticks of ready-meals worden gemaakt.

In ons land is er vooral de laatste jaren fors bijgebouwd. Zo zijn er nieuwe vrieshuizen verschenen op de Maasvlakte en in Lelystad waar voorraden liggen van de Amerikaanse frietgigant McCain. De partijen hebben niet bekendgemaakt hoeveel geld er met de overname gemoeid is. Bronnen van persbureau Bloomberg schatten de ondernemingswaarde van Kloosterboer op één miljard euro. De Nederlandse Mededingingsautoriteiten moeten de overname nog goedkeuren. Tot zolang willen de gebroeders Kloosterboer niet reageren.

Bron: Noordhollands Dagblad van 12 oktober 2021 door Pieter van Hove

Foto: UNITED PHOTOS/TOUSSAINT KLUITERS

Op de foto: Pakken met vis laden bij Kloosterboer in IJmuiden.

Downloads

Aankomende evenementen

Volg ons op social media

webdesign development
OV IJmond logo