Controle over de vis vanaf het vissersschip tot aan het schap in de supermarkt. Dat was de strategie die Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk uit IJmuiden in 2016 heeft ingezet.
Met de overname van de aandelen van het Katwijkse Haasnoot Vis bv en Neptunus Seafood heeft het IJmuidense bedrijf de laatste stap gezet op de routekaart.
,,We hebben nu een mooie groep bedrijven en we moeten de samenwerking consolideren. Maar als er wat interessants voorbij komt, kijken we daar wel naar’’, aldus Annerieke Vrolijk, directeur van het IJmuidense bedrijf, over toekomstige overnames.
Het Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk bestaat al sinds 1880 en heeft zich jarenlang alleen toegelegd op de visserij. Zo is er een vloot die zich bezig houdt met de vangst van haring en makreel. Een klein deel van deze vangst belandt in de Nederlandse supermarkten maar het overgrote deel wordt geëxporteerd. Het bedrijf heeft voorts dertien kotters die vanuit Scheveningen op onder meer tong, schol en inktvis vissen. Sinds 2016 investeert Vrolijk in visverwerkende bedrijven zoals het Katwijkse Haasnoot Vis.
Directeur Vrolijk: ,,Haasnoot Vis zit vooral in de business-to-businessmarkt en visdetailhandel net zoals onze haringhandel Jac. den Dulk. Samen hebben ze nu een grotere markt. Neptunus, die vanuit Enschede haring verwerkt voor met name de Duitse markt, sluit goed aan bij onze Seafood Parlevliet. Gezamenlijk vormen we nu één van de drie grote spelers op de visserijmarkt en dan van het schip tot het schap.’’
Vakkennis
Met de komst van Haasnoot Vis denkt Vrolijk een nieuwe denkrichting binnen het bedrijf te hebben binnengehaald. ,,Wij waren erg gericht om te denken vanuit het product. Bij Haasnoot wordt veel meer gedacht aan wat de consument wil. Dat kan een ander sausje zijn maar ook een andere verpakking of de vis in stukjes. Daar kunnen we allemaal van profiteren. Daarnaast komt er veel viskennis in het bedrijf bij want Martin en Kees Haasnoot gaan mee in de overname. Mensen met vakkennis pluk je niet zomaar van straat’’, aldus Vrolijk.
Bij Haasnoot Vis werken acht mensen die straks vanuit Scheveningen opereren. Bij Neptunus in Enschede werken ongeveer vijftig personeelsleden. ,,We houden alle productielocaties in stand want die hebben we gewoon nodig.’’ In Katwijk blijft nog wel 1Bite Foods over, het bedrijf dat is gespecialiseerd is in de productie en verkoop van de steeds populairdere borrelhapjes in de supermarkt.
Visgronden
Het grote voordeel van de samenwerking in de visverwerkende industrie is volgens Vrolijk dat het bedrijf meer te bieden heeft tijdens onderhandelingen met onder meer de supermarkten. Die willen kwalitatief goede vis tegen een scherpe prijs. Die eisen zijn gemakkelijker in te willigen in een grotere organisatie. ,,Daarnaast willen winkels een partner die meedenkt, met nieuwe producten komt en productkennis heeft. Gezamenlijk met onze klanten kunnen we zo aan iets moois bouwen.’’
De directeur is vol vertrouwen over de toekomst. De visgronden in de Noordzee staan er, dankzij goed beheer, gezond bij. ,,Natuurlijk zijn er ook zorgen zoals de komst van grote windmolenparken én de Brexit. We hopen dat de Britse visgronden, waar we al in de Gouden Eeuw visten, open blijven. Maar anders hebben we genoeg internationale contacten om de vis op andere manieren binnen te brengen en in Nederland te verwerken. Daar zijn we namelijk gewoon goed in.’’
Bron: Dagblad Kennemerland van 5 november 2020, door Roza van der Veer
Foto: Een haringproeverij bij Haasnoot Vis in Katwijk (Archieffoto Taca van der Eb)