Geen onderkomens voor de talloze evenementen en festivals deze zomer, maar extra accommodaties in verband met de coronapandemie. Het Beverwijkse Intertent maakt van de nood een deugd. Hoe flexibel kun je zijn als bedrijf?
Als je Wouter Zick twee maanden geleden had gevraagd wat hij deze zomer ging doen, dan had hij gezegd: ‘Evenementen en festivals bezoeken’. Zoals de grand prix in Zandvoort, SAIL Amsterdam, Dance Valley, noem maar op. Niet omdat hij nou zo’n feestbeest is, maar meer vanwege zijn functie. Zick is directeur van Intertent, de Beverwijkse onderneming die voor zo’n beetje elk festijn de juiste ‘tijdelijke accommodatie’ biedt.
Tenten dus, in alle soorten en maten. Van een paar vierkante meter tot grote balzalen, bestaande uit zeildoek, aluminium spanten en houten vloeren. ,,Ik ben het aan mijn stand verplicht om het resultaat van het werk van mijn collega’s te bekijken en onze opdrachtgevers persoonlijk te spreken. Bovendien zijn wij een vaste partner van veel evenementen en festivals, zoals SAIL en de TCS Amsterdam Marathon.’’
Maar alle bijeenkomsten zijn deze zomer van de evenementenagenda geschrapt. Vanwege het coronavirus. ,,Natuurlijk kun je als ondernemer bij de pakken neer gaan zitten, maar zo zijn we hier bij Intertent niet.”
Uden
Niet lang nadat de coronapandemie losbarstte in Brabant, stond in brandhaard Uden bij ziekenhuis Bernhoven de eerste triagetent. Een accommodatie waarin patiënten worden beoordeeld die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, voordat ze in het ziekenhuis terechtkomen. Afkomstig van Intertent. Inmiddels staan op meerdere locaties dergelijke tenten, zoals in Den Bosch, Goes en Alkmaar. ,,We krijgen er op dit moment veel aanvragen voor binnen. Vanochtend hebben we nog een tent geplaatst als ’drive through’-testlocatie, waar medewerkers uit de zorg getest kunnen worden die niet in een ziekenhuis werken. Hier in Beverwijk beschikken we over meer dan 40.000 vierkante meter aan materialen. Omdat alle zomerfestivals zijn afgelast, hebben we voldoende voorraad. Bovendien zijn we dag en nacht bereikbaar om waar dan ook hulp te bieden.”
Zick verwacht ook veel te kunnen betekenen op weg naar de anderhalvemetereconomie om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. ,,We kunnen helpen bij het neerzetten van tijdelijke leslokalen of extra bedrijfsruimte. Maar ook bij het plaatsen van quarantainetenten of controle- en desinfectieruimtes.’’
Orkaan Irma
Met het werken in noodsituaties heeft Intertent al veel ervaring. Niet alleen in Nederland, maar enkele jaren geleden ook op Sint Maarten. ,,We hebben op het eiland tijdelijke scholen neergezet na de verwoesting door de orkaan Irma”, vertelt hij. ,,Verder hebben we in het verleden gewerkt voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers voor tijdelijke behuizing. We plaatsen ook tijdelijke kantines, showrooms, kantoorruimtes of collegezalen. Maar het hoofdaandeel vormen de evenementen en festivals. Op het beeldscherm in de vergaderkamer zijn afbeeldingen te zien van de evenemenen waar Intertent verantwoordelijk is voor de behuizing.
Schoongemaakt
Behalve in Beverwijk heeft Intertent nog een vestiging en wel in het Duitse Recklinghausen (Ruhrgebied), waar zes medewerkers actief zijn. Het materiaal van de tijdelijke accommodaties is geproduceerd in Duitsland.
Hoe lang de tijdelijke accommodatie ook ergens staat, bij terugkomst in Beverwijk wordt alles goed schoongemaakt. In een aparte ruimte naast de opslag staan twee enorme wasmachines: één voor het zeildoek, terwijl een andere machine de losse delen, zoals deuren en ramen, volledig reinigt.
Naast het bedrijfspand staat momenteel een gigantische tent, compleet met luifels en een houten terras. ,,Dit is slechts een tiende deel van de nieuwe accommodatie”, licht de Heilooënaar toe. ,,Deze tent, met de naam Alu Vision Wings, hebben we ontwikkeld voor projecten als de Formule 1-races op Zandvoort, SAIL en het Parookaville-festival in Duitsland. Het origineel meet 15 meter bij 150 meter en valt op door de 4,20 meter hoge glazen façade en en de 3,5 meter brede luifels, de Wings. Nu laten we dus slechts een tiende deel ervan zien. Dat hebben we ingericht als showroom voor onze (potentiële) opdrachtgevers, zodat die een idee hebben van de mogelijkheden.”
Bron: Dagblad Kennemerland 6 mei 2020, door Pieter van Hove
Foto: Ronald Goedheer