Bedrijven en overheden die actief zijn in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) hebben de ambitie om in 2050 een bijna volledig CO₂-neutrale en circulaire economie te hebben. In het rapport ‘Ontwikkelstrategie Energietransitie NZKG’ geven zij aan welke stappen nodig zijn om klimaatneutraal te worden én economisch vitaal te blijven. Wereldwijd worden thema’s als klimaatneutraal en circulair steeds belangrijker. Overheden én bedrijven in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) ontwikkelen samen concrete projecten om een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen van Parijs.
De directe uitstoot van de industrie in de regio bedraagt nu jaarlijks 19 megaton (Mton) CO₂. Dat is ruim 11% van de CO2-emissies in Nederland als geheel (164 Mton in 2017 (CBS)). Deze emissie willen de partijen in het NZKG in 2030 met bijna de helft en in 2050 naar bijna niets hebben teruggebracht. Hierbij staat het verminderen van grondstoffengebruik en energieverbruik centraal.
Maatregelen en kansen
De noodzaak om de CO2 uitstoot drastisch te verlagen heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering maar het biedt ook kansen. In het rapport ‘Ontwikkelstrategie Energietransitie NZKG’ is aangegeven welke stappen gezet moeten worden om als NKZG klimaatneutraal te worden én economisch vitaal te blijven.
Drie belangrijke maatregelen zijn nodig:
• De elektriciteitsinfrastructuur in het gebied moet worden verzwaard. De vraag naar elektriciteit groeit immers door bijvoorbeeld elektrificatie in de industrie en elektrisch vervoer.
• De aardgasinfrastructuur moet geleidelijk worden omgebouwd naar een waterstofinfrastructuur, inclusief een aansluiting op een landelijk waterstoftransportnetwerk.
• Er is een CO2-net nodig. Dit netwerk kan gerealiseerd worden door het bestaande CO2-net van OCAP uit te breiden naar AfvalEnergieBedrijf Amsterdam (AEB) en naar Tata Steel, en met een afvoermogelijkheid vanuit het NZKG naar ondergrondse opslag in lege aardgasvelden onder de Noordzee.
Er zijn ook kansen die op korte termijn al een verzilverd kunnen worden:
• Het Noordzeekanaalgebied kan warmte leveren aan de bebouwde omgeving van de MRA. Het kan gaan om restwarmte en, indien geologisch mogelijk, ook om warmte uit geothermie.
• De circulaire economie, in combinatie met de grootschaligheid van de MRA, biedt economische ontwikkelkansen voor het NZKG.
• De sterke groei van ‘Wind op Zee’ zorgt voor een groeiende marktvraag naar aanleg en, later, naar onderhoud. Het NZKG is door haar ligging ten opzichte van die windparken een aantrekkelijke locatie voor die industrieën.
Concrete projecten met aandacht voor klimaat en werkgelegenheid
De Ontwikkelstrategie NZKG wordt aangeboden aan de Klimaattafel Industrie en is een van de bouwstenen voor de Regionale Energiestrategieën. Begin 2019 starten de bedrijven en overheden samen met het maken van een uitvoeringsprogramma energietransitie NZKG. De “Ontwikkelstrategie” is daarvoor een belangrijk uitgangspunt.
Bij het uitwerken van die plannen en projecten wordt niet alleen gekeken naar de effecten op het klimaat maar is ook nadrukkelijk aandacht voor de sterke concurrentiepositie en de werkgelegenheid.
Het huidige economische belang van het Noorzeekanaalgebied is groot. Het NZKG is met circa 5% van het grondgebied van de Metropoolregio Amsterdam verantwoordelijk voor 11% van de banen.